НОВА СТРАТЕГІЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ МАЄ З’ЯВИТИСЯ ДО 20 ЛИСТОПАДА — РНБОУ

Нова, сучасна Стратегія національної безпеки України, яка реально оцінить рівень загроз Україні, має з’явитися до 20 листопада.

Про це під час установчого засідання робочої групи з підготовки проекту Стратегії національної безпеки було повідомлено 8 липня в Апараті РНБО України.

Стратегія національної безпеки створюється не вперше, але вперше вона буде створена на основі нового закону «Про національну безпеку України», який заклав основу для структурних реформ у цій надважливій сфері. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк під час установчого засідання робочої групи з підготовки проекту Стратегії національної безпеки, яке відбулося сьогодні в Апараті РНБО України.

За його словами, нова Стратегія «має стати якісно іншою» і попри те, що в Україні вже ухвалювалися такого роду документи раніше, ця стратегія матиме особливий характер. «Стратегія національної безпеки визначена відповідно до нового закону основним документом, на якому повинні базуватися решта документів стратегічного планування з окремих напрямів забезпечення національної безпеки», — пояснив Секретар РНБО України.

Він також зазначив, що оскільки закон встановлює чіткі терміни підготовки Стратегії, а саме максимум 6 місяців після вступу новообраного Президента на посаду, — всі учасники робочої групи мають готувати свої пропозиції на ранніх етапах створення Стратегії. «Часу для створення не так багато, але й достатньо, щоб створити якісний документ, який дозволить Україні гідно боротися з викликами та запобігати їм», — сказав О.Данилюк.

«Ризики змінюються. Ми би хотіли отримати сучасну стратегію, яка реально оцінює виклики і загрози безпеці та пріоритети політики у цій сфері. І тут не треба йти за якимись кліше, а, навпаки, починати все з нуля і переоцінювати всі підходи», — сказав Секретар РНБО України.

Довідково:

Відповідно до закону «Про національну безпеку України», до підготовки Стратегії залучаються Апарат Ради національної безпеки і оборони України. На реалізацію цієї норми Президент України своїм листом доручив Секретарю РНБО України організувати підготовку Стратегії національної безпеки України і подати її на розгляд Ради національної безпеки і оборони України.

Робочу групу з розробки нової Стратегії було створено в рамках виконання розпорядження Секретаря РНБО, до якої увійшли заступник керівника робочої групи — заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Костянтин Кононенко, а також представники Національного інституту стратегічних досліджень, інших державних органів, інституції громадянського суспільства, іноземні експерти.

Поделиться публикацией