НОВА КНИГА ПРО РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКУ ВІЙНУ

Володимир Горбулін, Валентин Бадрак. Російська війна проти України. Як нарешті розірвати чотирьохсотрічне замкнене коло. К.: Брайт Букс, 2024. — 302 с.

Рецензію оприлюднив профільний портал Буквоїд.

Ця книга написана у досить важкі часи для України – у пору певної невизначеності, непередбачуваності та порушеної інваріантності в усьому світі. Той факт, що передмову до неї написав видатний український генерал, головнокомандувач Збройних Сил України у 2021-2024 роках, Герой України Валерій Залужний, є, серед іншого, свідченням, що події відбувалися у піковий момент історії Української держави, доленосний час формування нації.

Україна перебувала у момент завершення книги в епіцентрі глобального протистояння. Тай досі в цій вкрай небезпечній зоні.

У книзі автори послідовно доводять, що українська армія є принципово новим військом, здатним перемагати потужні за чисельністю та озброєннями угруповання московських загарбників. Що є передусім технологічною армію. При чому, далеко не тільки завдяки західній зброї, яка протягом 30 місяців шаленої бійні й такої невпинної підтримки надавалася дозовано, та переважно зі стриманим підходом до передачі Києву нових військових технологій. Але Україна продемонструвала низку видатних феноменів – про них автори розповідають у деталях.

Читачам представлено низку епізодів креативності, гнучкості та неабиякої кмітливості українців. А ще – визнання дієвості «москітних стратегій» у тактиці сучасної війни, яка насправді стала війною перехідного періоду (у книжці це ґрунтовно пояснюється). Україна, що практично не мала надводного флоту, здійснила недосяжне – позбавила Росію контролю над північно-західною частиною Чорного моря та ще й знищила третину ворожого Чорноморського флоту. А також позбавила окупаційні угруповання спокою на усьому Кримському півострові. Дотягнулася дронами не тільки до Москви й Санкт-Петербургу, але й почала громити виробничі потужності оборонних підприємств на європейській частині РФ та відчутно вплинула на функціональність нафтопереробної галузі країни-агресорки. Ракети умовно сучасної системи ППО-ПРО Patriot в руках українських захисників впевнено перехоплюють навіть новітні гіперзвукові ракети противника «Кинжал» — цим не тільки був перекреслений міф про «чудо-зброю» (про це з пафосом розповідав кривавий кремлівський диктатор Путін у 2018 році), але й поставлено під сумнів ефективність застосування ядерної зброї – через ймовірність знищення її носіїв над територією країни, що здійснює пуск. Без перебільшення, це епохальні воєнні досягнення, значну частину яких українці забезпечили власними інноваційними рішеннями та зухвалістю розвідників-спецпризначенців.

Критична залежність від західної зброї та тимчасова втрата США як головного донора вітчизняної армії стали значним викликом майбутньому Української держави – це рівняння, на жаль, досі не розв’язане.

«Вже сьогодні ми винайшли спосіб, як воювати і перемагати найсильніші армії ХХІ століття. Вочевидь, що саме технології мають забезпечити стійкість української нації. … Саме ця книга спонукає до роздумів, якою буде війна майбутнього». — Такі слова написав легендарний головком Залужний у передумові до цієї аналітичної роботи авторів.

 

Поделиться публикацией