НЕОЧІКУВАНИЙ КРОК ТУРЕЧЧИНИ: В ОБМІН НА ЗГОДУ НА ЧЛЕНСТВО ШВЕЦІЇ ТА ФІНЛЯНДІЇ В НАТО ВИМАГАЄ СКАСУВАТИ САНКЦІЇ ЗА С-400

Влада Туреччини в обмін на згоду на членство Швеції та Фінляндії в НАТО вимагає, зокрема, скасування європейськими країнами обмежень на експорт зброї, а також скасування санкцій США за придбані російські системи С-400, пише Bloomberg із посиланням на неназваних турецьких офіційних осіб.

За їхніми словами, Анкара наполягає на тому, що Швеція та Фінляндія мають «визнати її занепокоєння, пов’язані з курдськими воєнізованими утвореннями, і тими, що в Туреччині, і тими, що в Сирії та Іраку». Вони зазначають, що, крім визнання «Робітничої партії Курдистану» терористичною, необхідно зробити те саме й з усіма пов’язаними з нею організаціями.

Крім того, Туреччина вимагає, щоб Швеція та Фінляндія разом із низкою інших європейських країн «поклала край обмеженням на експорт зброї, які вони запровадили проти Туреччини після її вторгнення до Сирії в 2019 році для того, щоб відтіснити від кордону курдські «Загони народної самооборони» .

Згідно з даними Bloomberg, серед інших вимог – включення до програми з виробництва американських винищувачів F-35, з якої Анкару виключили після придбання російських систем С-400.

«Туреччина хоче, щоб США зняли санкції через придбані С-400», — додали джерела агентства.

Вони також зазначили, що позиція Туреччини щодо членства Швеції та Фінляндії в НАТО «не пов’язана зі зв’язками Туреччини та Росії чи дружбою президента Ердогана з російським президентом Путіним».

«Туреччина проводить свою зовнішню політику відповідно до своїх власних національних інтересів і буде згодна на розширення НАТО, якщо питання, які викликають занепокоєння щодо країн північної Європи, будуть вирішені», — зазначили турецькі офіційні особи.

Поделиться публикацией