НЕОБХІДНО ВІДМОВИТИСЬ ВІД ІМПОРТУ ТОГО, ЩО УКРАЇНА ЗДАТНА ВИРОБЛЯТИ САМОСТІЙНО – В.БАДРАК

Необхідно, щоб в майбутньому законодавством була передбачена неможливість закупівлі оборонних технологій або продукції , яка може бути виготовлена в Україні.

Таку думку 30 жовтня ц.р. під час виступу на національному форумі «Нова Стратегія Миру та Безпеки» висловив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

Зокрема, експерт негативно віднісся до «сліпого» підписання парламентом угоди щодо закупівлі Україною французьких гелікоптерів вартістю майже 700 млн. євро.( Угода передбачала отримання 55 гелікоптерів моделей H225, H145 і Н125).

 

Також В. Бадрак додав, що Україна приречена торгувати. Нам потрібно побудувати нашу військово-технічну політику у такий спосіб, щоб під час війни відібрати у Росії традиційні ринки. В цьому є сенс і є можливість.

«У нас завжди військово-технічна політика і оборонно-промислова політика були різними речами. Існувала військово-технічна політика як частина міжнародної діяльності президента і існувала оборонно-промислова політика як частина господарської діяльності і відносилась вона до Кабінету міністрів України.», — заявив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння.

«З 2010 року у нас це все об’єднано в одну систему під назвою ДК «Укроборонпром» і все підпорядковується президентській гілці. Якщо ми зробимо зворотній крок і виведемо «Укрспецекспорт» і всю систему торгівлі в окрему гілку, а усю промисловість зробимо в окремі кластери, але має бути центральний орган виконавчої влади, який буде цим опікуватися. Якщо ми це зробимо, тоді система серйозно зміниться», — підсумував експерт.

 

Поделиться публикацией