НА SIKORSKY CHALLENGE -2018 БЛИЗЬКО 10 ПРОЕКТІВ МОЖУТЬ БУТИ ВИКОРИСТАНІ ДЛЯ ОБОРОННОЇ СФЕРИ

На 7-му Фестивалі інноваційних проектів Sikorsky Challenge 2018  представлено  близько 10 проектів, які можуть бути використанні як проекти подвійного призначення. Про це інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» 16 жовтня ц.р. повідомив генеральний директор Наукового парку «Київська політехніка» Володимир Гнат.

За його словами, в цьому році організатори не оголошували окремо відбір проектів подвійного або військового призначення, тому що було прийнято рішення нашим університетом разом з партнерами про проведення окремої оборонної секції навесні наступного року.  Він додав, що це пов’язано з певними організаційними та адміністративними процедурами під час відбору і популяризації проектів військового і подвійного призначення».

Водночас, у 2018 році на Sikorsky Challenge будуть представленні проекти, які також можуть використовуватися у військових цілях, — наголосив В. Гнат.

«Зазвичай ми отримаємо близько 200-250 заявок з усієї України. Переважно це ВНЗ, наші партнери. Цього року ми отримали багато заявок від наших партнерських стартап-шкіл, оскільки ми активно розширяємо мережу стартап-шкіл в наших партнерських ВНЗ. Ми вже відібрали експертною комісією 155 проектів. На жаль, неможливо презентувати усі 155 проектів, тому ми будемо представляти 55 проектів членам міжнародного жюрі», — поінформував він.

Генеральний директор Наукового парку «Київська політехніка» також зазначив, що «Sikorsky Challenge – це всеукраїнський конкурс, і він вважається одним з найпомітніших конкурсів для університетських інноваційних проектів. Ми представляємо напрямок академічного підприємництва, тобто – це ідеї, розробки, прототипи, які виходять з університетського середовища, науково-дослідних інститутів Національної академії наук України та структур, які займаються дослідженнями і новатикою. Переважна більшість проектів належить київським вишам, і ми зараз обговорюємо з нашими партнерами в регіонах, щоб подібні заходи проходили там. Це дуже важливо, щоб подібного типу заходи були наближені і до локальних, регіональних наукових спільнот і студентських спільнот».

В.Гнат поінформував, цього року також представлені проекти партнерського університету НТТУ КПІ з Азербайджану. Близько 6 проектів минулорічного Sikorsky Challengeвже виходять на ринки Індії, Китаю, Азербайджану. «Міжнародні ринки – це те, що цікаво і інвесторам і командам, тому що з самого початку вони орієнтуються не на створення локального продукту в Україні, а на проекти, які будуть цікавими в усьому світі», — переконаний В. Гнат.

Співрозмовник «ОПК» заявив, що конкурс є відкритим і інформація про конкурс і запрошення поширюються у відкритому форматі. НТТУ КПІ запрошує усіх ключових інвесторів, включно і венчурні та інвестиційні фонди, які діють в Україні.

«Зважаючи на активний розвиток стартап індустрії їх вже близько 50, а також у нас є мережа наших інвесторів, партнерів, з якими ми вже працюємо декілька років», — зазначив В.Гнат, додавши, що чимало партнерів НТТУ КПІ на цьогорічному фестивалі візьмуть участь в якості членів міжнародного журі та в якості просто інвесторів, а також, як інвестиційні фонди.

Він припустив, що деякі проекти будуть представлені як результат міжнародної співпраці. На Sikorsky Challenge переважно представляються хардверні проекти, а це пов’язано з тим, що конкурс проводиться на базі одного з провідних технічних університетів країни.

«Зустріч і початок перемовин з інвестором ще не означає, що проект буде однозначно підтриманий інвесторами, але Sikorsky Challenge надає можливість в одному місці забрати якомога більше якісних проектів та інвесторів, щоб вони не витрачали часу на пошук один одного», — підкреслив організатор.

Він повідомив, що уся робота починається вже після конкурсу, коли фахівці з маркетингу, фінансів сідають і починають пропрацьовувати цей проект з командною. Результати цих напрацювань можуть бути не завжди успішними для самої проектної команди, тому що зазвичай є певні прогалини в маркетингу.

В.Гнат пояснив, що часто інвесторів цікавлять не самі ідеї, а команди, які працюють над ними.

«Зазвичай достатньо кількох місяців, щоб оцінити подальші перспективи, а далі вже мова йде про впровадження цих ідей, прототипів, винаходів в діяльність самого інвестора або замовника. Часто інвесторами виступають промислові підприємства, яким цікаво  впровадити технології у них на виробництві. Або стартап йде далі за стандартною процедурою в залежності від етапу фінансування стартапу фонди приймають рішення про подальший розвиток стартапу. Все залежить від того, на якій стадії презентується проект. Чи це просто ідея, і потрібні кошти на створення прототипу. Або це вже є певний прототип. У нас є колеги, які представляють на Sikorsky Challenge практично готові бізнеси», — підсумував Генеральний директор Наукового парку «Київська політехніка».

Нагадаємо, що З 16 по 19 жовтня 2018 року в НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» відбудеться VІI міжнародний Фестиваль інноваційних проектів Sikorsky Challenge 2018.

Поделиться публикацией