НА ТЛІ ВІЙНИ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ СВІТ ОЧІКУЄ НОВИЙ ВИТОК ГОНКИ ЯДЕРНИХ ОЗБРОЄНЬ – SIPRI

На тлі війни Росії проти України світ очікує новий виток гонки ядерних озброєнь. Про це свідчить нове дослідження Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI), повідомив Мілітарний 13 червня ц.р.

Експерти зазначають, що всі дев’ять країн, які мають ядерну зброю – Росія, США, Китай, Франція, Великобританія, Пакистан, Індія, Ізраїль та Північна Корея, починають активно модернізувати свій арсенал.

За даними SIPRI кількість ядерних боєголовок станом на січень 2022 складає 12 705 одиниць, з них активні та потенційно готові до використання – 9440.

Це число змінилося порівняно з минулим роком, тоді ядерний арсенал складав 13 080 боєголовок.

Дослідники зазначають, що зменшення кількості пояснюється не процесом роззброєнням, а зняттям з озброєння США та Росією застарілих систем. Тож число активних боєголовок за рік практично не змінилося.

Є чіткі ознаки того, що зменшення ядерних арсеналів, що мало місце після закінчення холодної війни, завершилося“, – зазначив Ганс Крістенсен, провідний експерт SIPRI з ядерної зброї.

Це твердження підтверджує і директор програми SIPRI зі зброї масового знищення Вільфред Ван:

Усі ядерні держави зараз розширюють або модернізують свій арсенал, а більшість із них ще й переходять до агресивнішої риторики щодо застосування атомної зброї та її ролі у їхній військовій стратегії“, – сказав він.

Поделиться публикацией