НА ПОЧАТКУ 2020 р. ПЛАНУЄТЬСЯ ПРИЙНЯТТЯ НА ОЗБРОЄННЯ ЄАСУ ЗСУ – ДЖЕРЕЛО В ГШ ЗСУ

На початку 2020 р. планується прийняття на озброєння єдиної автоматизованої системи управління (ЄАСУ) ЗСУ.

Про це в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» повідомило джерело в Генеральному штабі ЗСУ.

За словами співбесідника агентства, «демонстрації військовому керівництву та тестування елементів майбутньої ЄАСУ свідчать про можливість «проходження» та реалізації рішень військового керівництва у 12 разів швидше, ніж нині». Він додав, що під час означених випробувань «досягнуто автоматизації 70% функціоналу при аналізі інформації та провадженні рішення».

Водночас представник Генштабу ЗСУ поскаржився на те, що розробка та фінансування ЄАСУ навіть не включено у перелік пріоритетів РНБОУ, які мають суттєво посилити обороноздатність країни.

Як повідомляв «ОПК», починаючи з 1992 року, НДУ ЗС України, установами НАН України та промисловості з тематики ЄАСУ ЗС виконувалося понад 100 НДР і понад 40 ДКР. Досвід проведення робіт засвідчив їх низьку ефективність. Так, лише близько 20% робіт дійшли до стадії виготовлення дослідних зразків, дослідної експлуатації та держвипробувань, а близько 80% з них не знайшли свого впровадження, тому були призупинені на різних етапах виконання роботи: ескізного та технічного проектування (40%), розробки конструкторської документації (40%). У військовому відомстві підрахували, що на АСУ ЗСУ було витрачено вже понад 700 млн грн.

На думку військових фахівців, на нинішньому етапі головне завдання щодо створення Єдиної автоматизованої системи управління Збройними силами України полягає у впровадженні сучасних інформаційних технологій в управління військами, бойовими засобами та зброєю. Усі складові ЄАСУ повинні проектуватися з урахуванням вимог інтегрованого інформаційного середовища – це принципова вимога, без реалізації якої робити з впровадження ЄАСУ ЗСУ не можуть бути ефективними.

Аналіз фахівців свідчить, що створення та впровадження ЄАСУ ЗСУ здатне на 40% покращити реагування на військові атаки та підготуватися до реагування на потенційний наступ ворожих російських військ. А також дозволить суттєво знизити втрати особового складу ЗСУ під час зіткнень та вогневих атак українських підрозділів.

Поделиться публикацией