КРАЇНИ-ЧЛЕНИ НАТО ВПЕРШЕ ВІДПРАЦЮВАЛИ СЦЕНАРІЙ КОЛЕКТИВНОЇ ОБОРОНИ

Постійна морська група НАТО 1 (SNMG1) і Постійна протимінна група НАТО 1 (SNMCMG1) об’єдналися з-понад 3000 моряками, морськими піхотинцями та авіаторами для навчань Northern Coasts-2023 («Північне узбережжя-2023». — Ред.), які відбулися в центральній частині Балтійського моря в територіальних водах Латвії та Естонія 11-22 вересня 2023 року.

Про це 25 вересня ц.р. повідомив портал Арміяinform, посилаючись на пресслужбу морського командування НАТО.

Великомасштабні морські навчання під керівництвом Німеччини були покликані створити оперативну сумісність високого рівня та продемонструвати боєготовність і рішучість країн-учасниць стримувати агресію.

Навчання Northern Coasts — щорічний тренінг, започаткований у 2007 році. Цього року 14 країн-членів НАТО та партнерська країна Швеція взяли участь у реалістичних тренувальних навчаннях, які включали складні завдання тактичного рівня в морському середовищі. Сили складалися з майже 30 військово-морських кораблів і понад 15 літаків, які працювали разом і обмінювалися інформацією та тактикою для досягнення цілей місії.

«Завдяки участі в операції Northern Coasts ми підкреслили, що SNMG1 є гнучким і готовим діяти як єдине ціле, щоб відповісти на будь-яку загрозу. Ми завжди прагнемо використовувати будь-яку можливість для навчання з нашими союзниками та партнерами. Northern Coasts було частиною потужних навчань і програми підготовки, які проводила моя оперативна група з метою підтримки нашої високої бойової готовності. Сьогодні, як ніколи, для Альянсу актуально продемонструвати здатність і готовність захищати себе, патрулювати води та демонструвати солідарність, силу та надійне стримування», — сказав командир SNMG1 військово-морських сил Німеччини контр-адмірал Торстен Маркс.

Учасники навчалися широкому спектру морських військових дисциплін у два етапи. Перший етап включав серійну навчальну програму для підвищення оперативної сумісності та навичок ведення бою. Друга фаза включала завдання тактичного рівня, що характеризувалися швидкою зміною ситуації та постійною загрозою, модельованою диспетчерським пунктом навчань, який знаходився майже за 1000 км у німецькому місті Росток. Вперше в історії навчання також включали сценарій, який переріс до ситуації, передбаченої статтею 5 (колективна оборона).

 

Під час навчань SNMCMG1 було проведено операції зі знешкодження боєприпасів у реальних умовах. Група виявила та знешкодила понад 10 морських мін часів Другої світової війни вздовж узбережжя країн Балтії, що значно вплинуло на безпеку та захист усіх моряків.

«Я дуже радий, що як SNMCMG1 ми змогли взяти участь у цих навчаннях. Кількість знайдених і знешкоджених останків Другої світової війни свідчить про те, що наша робота має сенс. Такі навчання, як Northern Coasts, є ідеальною можливістю для посилення співпраці між кораблями всередині групи та кораблями, що беруть участь у навчаннях окремих країн, а також для навчання з фахівцями в нашій галузі. Я також в захваті від постійного розвитку можливостей протимінної боротьби серед держав-членів НАТО», — сказав командир SNMCMG1 командувач ВМС Польщі Пьотр Бартошевич.

У ході навчань спільні зусилля країн-учасниць продемонстрували рішучу відданість Альянсу безпеці на морі. Багатонаціональний характер навчань не лише зміцнив оперативну сумісність, але й посилив взаємну довіру між членами НАТО. Операції в територіальних водах Латвії та Естонії підкреслили важливість безпеки критичних морських шляхів у Балтійському регіоні, які мають важливе значення для торгівлі та регіональної стабільності.

«Тренування Northern Coasts стало чудовою можливістю навчити мою команду в реалістичному середовищі, підвищити наші бойові навички на рівні підрозділу та в складі морської оперативної групи. Разом ми показали, що блок НАТО готовий і стоїть як єдине ціле в той момент, коли це необхідно. Наша участь підкреслила наше зобов’язання забезпечити стабільну безпекову ситуацію в регіоні Балтійського моря», — сказав офіцер оперативного управління флагманського фрегата ВМС Німеччини FGS Hessen.

 

Поделиться публикацией