НА МІГ-29 ПС ЗСУ ВТАНОВЛЯТЬ АВІАЦІЙНЕ ОЗБРОЄННЯ ЗАХІДНОГО ВИРОБНИЦТВА

У такий спосіб вдасться компенсувати відсутність сучасних винищувачів.

Збройні сили США вивчають можливість інтеграції передових західних ракет класу «повітря-повітря» в українські винищувачі радянської епохи, пише POLITICO.

За словами двох представників Міністерства оборони США та ще одного джерела, наразі вивчається, чи можливо встановити передові ракети класу «повітря-повітря» середньої дальності AIM-120, призначені для стрільби із західних винищувачів, таких як американські F-16, на українські «МіГи”.

Якщо це вдасться зробити, США вперше нададуть українським літакам можливість стріляти ракетами «повітря-повітря», деякі з яких вже є на озброєнні ЗСУ.

У разі успіху ці зусилля можуть стати частиною вирішення потреб Києва в додатковій вогневій потужності та протиповітряній обороні, адже і Україна, і Росія готуються до великих наступів цієї весни. Минулого тижня високопоставлені американські генерали приймали українських військових у Вісбадені в Німеччині, де була проведена серія навчань на допомогу Києву у підготувці до наступного етапу війни.

Представники Міністерства оборони США припускають, що Київ планує розпочати наступ у найближчі шість-вісім тижнів, коли надворі потеплішає, а українські війська завершать навчання тактиці загальновійськового маневру в Німеччині. Офіційні особи стурбовані тим, що Україні не вистачає протиповітряної оборони, оскільки Росія продовжує ракетні атаки та навіть надсилає повітряні кулі-приманки з радіолокаційними відбивачами, щоб виснажити арсенал українських ракет.

Як відомо, Україна вже готує інфраструктуру для бойових західних літаків. Київ наполягає на сучасних винищувачах, однак наразі серед західних лідерів немає великого бажання надсилати більш досконалі літаки, такі як F-16. Двоє українських пілотів перебувають у США, щоб оцінити свої навички на тренажерах на базі ВПС Національної гвардії в Тусоні, штат Аризона, але офіційні особи заявили, що вони не керуватимуть американськими літаками.

Чиновники шукають більш творчі рішення, щоб заповнити цю прогалину. США вже надали Києву ракети «повітря-земля», такі як високошвидкісна протирадіаційна ракета AGM-88B, яку можна прикріпити до МіГів і використовувати проти наземних цілей, зокрема радарів та систем ППО. Пентагон також надіслав Joint Direct Attack Munition, який перетворює авіаційні боєприпаси на розумні бомби.

Однак інтеграція AIM-120 з літаками МіГ-29 стане першим випадком, коли США нададуть можливість стріляти ракетами «повітря-повітря» з літаків. Україна вже має низку ракет, наданих європейськими країнами, зокрема Великою Британією та Бельгією, які запускаються із наданих Заходом систем протиповітряної оборони.

Але, за словами співрозмовників видання, процес інтеграції триває з труднощами. Ракета не тільки повинна бути фізично встановлена на літаку, вона також має «спілкуватись» з радаром літака. Щоб зробити постріл, спершу радар літака вказує ракеті ціль і направляє її, доки вона не наблизиться достатньо близько, щоб самостійно зробити це.

Головна проблема полягає в тому, що американська і радянська системи настільки різні, що ракета і літак не можуть взаємодіяти один з одним.

«Ми підтримуємо регулярні контакти з українськими лідерами, і ми продовжуватимемо тісно консультуватися з Україною щодо їхніх потреб у безпековій допомозі — як найближчій, так і довгостроковій», — сказав підполковник Гаррон Гарн.

Водночас, він додав, що з міркувань оперативної безпеки не обговорюватиме, які ініціативи наразі реалізовуються.

Поделиться публикацией