НА ВІЙСЬКОВИЙ ПРИЗОВ ДО ЛАВ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ НЕ З’ЯВИЛИСЯ ПОНАД 70% ПРИЗОВНИКІВ

На військовий призов до лав Збройних Сил України не з’явилися понад 70% призовників. Такий рівень небажання служити в ЗСУ свідчить про неправильну парадигму будівництва вітчизняного війська, переконаний директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР).

Коментуючи ситуацію інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр», експерт зазначив, що Україна залишається державою із ідеологічно розділеним суспільством, тому має робити орієнтир виключно на професійну армію. То того ж, переконаний керівник ЦДАКР, наявність такого викривленого призову є «підтримкою соціальної нерівності», оскільки значна частина заможних людей просто відкуповується від служби в армії. Він додав, що в разі змішаного комплектування армії держава має створити інші стимули мотивації, наприклад, прийняти закон, згідно з яким людина не матиме право перебувати на державній службі в разі, якщо вона не служила в армії або в інших військових формуваннях.

Як відомо, 12 грудня прес-центр Сухопутних військ ЗСУ повідомив наступне: “Проте проблеми з тими, хто уникає строкової служби у війську, не бракує. Близько 70 відсотків неявки призовників до військових комісаріатів. З тих майже третина перебувають у розшуку. Тож згідно з законодавством, представники військових комісаріатів мають право вручати повістки будь-де”.

Однак, не дивлячись на низьку явку призовників, виконати план комплектування військових частин та підрозділів вдалося на 100%.

“Загалом до військ направили 12 тисяч 460 осіб, серед яких 8 тисяч 360 осіб служитимуть у ЗСУ, 3,5 тисячі – у Національній гвардії, а ще 600 осіб – у Державній спеціальній службі транспорту”, – додають у прес-центрі.

За ухилення від служби загрожує кримінальна відповідальність та позбавлення волі строком до 3 років.

Поделиться публикацией