НАЦІОНАЛЬНУ ГВАРДІЮ ЧАСТКОВО ПЕРЕПІДПОРЯДКУЮТЬ ЗСУ – ГЕНШТАБ

Збройним силам України у рамках воєнного стану вирішено передати частину підрозділів Національної гвардії, яка зараз перебуває у системи Міністерства внутрішніх справ.

Таку інформацію повідомляє ZN,UA 29 листопада ц.р., посилаючись на заяву на брифінгу заступника начальника Генерального штабу Збройних сил України генерал-майора Родіона Тимошенка.

«Важливим аспектом є те, що Збройним силам України підпорядковуються деякі частини та підрозділи Нацгвардії України. Підпорядковуватися будуть тільки ті частини та підрозділи, які попередньо готувалися до виконання завдань за призначенням. Зокрема ті, хто супроводжує заарештованих, підпорядковуватися не будуть», — сказав Тимошенко.
Він додав, що незабаром будуть проведені відповідні збори з ОР-1 (оперативний резерв Збройних сил першої черги), буде доукомплектовано військові частини, завершено перегрупування військ у залежності від сформованої обстановки.

Також зараз українська армія проводить заходи по нарощуванню протиповітряної оборони України — зокрема, на грудень заплановано проведення стрільб по морським та надводним цілям.

Зараз українська Національна гвардія функціонує в системі МВС, саме міністр внутрішніх справ здійснює військово-політичне та адміністративне керівництво Нацгвардією.
У середу, 28 листопада, текст закону про затвердження указу президента України «Про введення воєнного положення в Україні» і постанови парламенту «Про призначення чергових виборів президента України» опублікували в спеціальному випуску офіційної газети Верховної Ради «Голос України» №226.
Документом передбачається, що воєнний стан вводиться на 30 діб, до 26 грудня, у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії.
У законі також міститься норма про те, що в період воєнного стану часткова мобілізація оголошується президентом у строки та в обсягах згідно з погрозами національної безпеки і оборони України.

Воєнний стан діє до 14:00 26 грудня 2018 року.  Увечері 26 листопада Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану терміном на 30 днів у 10 областях і в акваторії Азовського моря. За проект закону про введення воєнного стану з 28 листопада проголосували 276 народних депутатів. Президент запевнив, що права громадян будуть обмежені лише у разі російського вторгнення.
25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали шість українських моряків, у полон потрапили 23 українських військовослужбовців.
опівночі з 25 на 26 листопада відбулося екстрене засідання РНБО, на якому Порошенко ініціював запровадження в Україні воєнного стану. Своїм указом президент вводить воєнний стан на всій території України з 9:00 ранку 28 листопада на 30 днів. Він також виключив перенесення президентських виборів через воєнний стан. В указі є пункт про обмеження конституційних прав і свобод громадянина, передбачених дванадцятьма статтями Конституції України: 30-34, 38, 39, 41-44, 53.

Поделиться публикацией