НАТО СПОДІВАЄТЬСЯ НА ПРОЗОРІСТЬ НАВЧАНЬ РОСІЇ І БІЛОРУСІЇ «ЩИТ СОЮЗУ — 2019»

НАТО визнає право Росії і Білорусії проводити спільні навчання, однак сподівається, що ці маневри будуть повністю дотримуватися норм ОБСЄ по транспарентності і повідомленнями про їх проведення.

Про це 5 вересня ц.р. повідомив портал «Военно-политическое обозрение», посилаючись на генсека НАТО Йенса Столтенберга  на спільній прес-конференції з президентом Литви Гітанас Науседа.

«Кожна країна має право тренувати свої війська. Ми можемо лише сказати, що будь-які навчання повинні відповідати вимогам ОБСЄ в тому, що стосується повідомлень прозорості. Ми вважаємо, що Росія не завжди виконує ці зобов’язання », — заявив він.

Столтенберг також закликав членів НАТО «розвивати діалог з Білоруссю» і заявив, що альянс поважає рішення цієї країни відмовитися від приєднання до НАТО, на відміну від «тих сусідів альянсу, які прагнуть до вступу, наприклад, Північної Македонії».

Як повідомив в середу державний секретар Ради безпеки Білорусі Станіслав Зас, підготовка до стратегічних військових навчань Білорусії і Росії «Щит Союзу» виходить на завершальний етап. Навчання військ Росії і Білорусії «Щит Союзу — 2019» пройдуть на полігоні Муліно в Нижегородській області з 13 по 19 вересня. Вони є завершальним етапом дворічного циклу спільної підготовки збройних сил Білорусі і РФ, носять плановий характер і проводяться один раз на два роки почергово на території двох держав.

Поделиться публикацией