НАТО ГОТУЄТЬСЯ УХВАЛИТИ НОВУ СТРАТЕГІЮ ВІДНОСИН ІЗ РОСІЄЮ

РФ в односторонньому порядку розірвала основоположний акт про співпрацю, він втратив актуальність

Майбутня стратегія відносин НАТО з Росією буде ухвалена під час саміту альянсу в червні у Мадриді, заявив під час пресконференції в Берліні держсекретар США Ентоні Блінкен.

Відповідаючи на запитання журналіста, чи є в майбутньому шанси продовження виконання основоположного акту Росія-НАТО, Блінкен зазначив, що зараз альянс напрацьовує іншу концепцію взаємодії з РФ.

«Багато з цих питань будуть повністю обговорені та детально розглянуті на саміті НАТО в Мадриді в червні. І велика частина роботи, яку ми робили сьогодні, була сприянням тому саміту та роботі, яку лідери доведуть до кінця, включаючи Стратегічну концепцію. Тому я не хочу вдаватися в будь-які подробиці про це; все складається, поки ми говоримо. Протягом останніх кількох днів були дуже позитивні та суттєві внески в цей процес розробки, і я б сказав, що ми дуже добре обговорювали це», — додав він.

Блінкен нагадав, що в основі НАТО та в основі Стратегічної концепції лежить поняття оборони та стримування, в тому числі захисту від будь-якої агресії з боку Росії.

«Можу з упевненістю сказати, що це буде повністю відображено в Стратегічній концепції. Крім того, дозвольте мені залишити на саміті, лідерам, щоб вони докладніше описали, як Альянс бачить свої відносини з Росією. Я думаю, що це буде те, що буде повністю озвучено на саміті в Мадриді», — зазначив держсекретар США.

Він зауважив, що попри протести Росії Швеція та Фінляндія, ймовірно, стануть повноправними членами альянсу вже скоро.

Поделиться публикацией