НАМ ПОТРІБНО П’ЯТЬ ДИВІЗІОНІВ «НЕПТУН», ЩОБ ЗАХИЩАТИ УЗБЕРЕЖЖЯ — ГОЛОВНОКОМАНДУВАЧ ЗСУ

Проблем для Збройних сил, щоб замовити український ракетний комплекс «Нептун» немає. Але є проблема в тому, чи будуть на це кошти у Міністерстві оборони. І друга проблема, чи зробить нам їх сам виробник. Мені треба сьогодні замовити 5 комплексів «Нептун», щоб розставити їх по всьому узбережжю.

Про це зазначив головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак в інтерв’ю Апострофу.

«Нептун» класна річ. Я готовий замовити його вже сьогодні, але знаєте, чим це закінчиться? Закінчиться це тим, що скажуть, ніби Генеральний штаб дуже часто міняє ДОЗ (державне оборонне замовлення, — «ОПК»). А знаєте, чому таке відбувається? Тому що нам не можуть дати те, що ми просимо. А якщо не можуть дати, але кошти виділені, то що тоді я повинен робити — віддати гроші в бюджет чи купити на них щось інше?

«Ми формуємо потреби для армії. Є критична потреба, важлива потреба та вся решта. Я вважаю, що в першу чергу потрібно закрити критичну потребу, потім важливу, а потім всю решту. Ракетний комплекс «Нептун» входить у перелік критичних потреб, і ми хотіли включити «Нептун» у ДОЗ 2020 року, але мені сказали, що у цьому році їх не буде, дай Боже, щоб їх взагалі прийняли на озброєння. Наступного року стоять відповідні завдання щодо закупівлі «Нептунів», аби ми отримали один дивізіон. Але ж виробити — це одне. А треба, щоб тим дивізіоном хтось керував, щоб цей дивізіон десь розташовувався, щоб він забезпечувався. Я повинен навчити персонал, я повинен відпрацювати для них пункти постійної дислокації, місця маневру, розгортання, стартові позиції, завдання. Ви розумієте, що це таке? Я повинен мати для них сучасні засоби розвідки, щоб вони вразили ціль на відстані у 200-280 км. Тобто, ви розумієте скільки потрібно заходів. Просто виїхати з воріт підприємства – це ні про що. У дивізіонів про які ми говоримо, є шість пускових машин, але це не значить що вони відразу ефективно працюватимуть на захист нашого узбережжя.

…Тож в кращому випадку ми отримаємо один дивізіон наприкінці 2021 року. Але я ще раз скажу, потрібен не один дивізіон, потрібно набагато більше».

Поделиться публикацией