НАЙБІЛЬША ЗАГРОЗА СВІТУ — The Economist

Британське видання The Economist назвало експрезидента США Дональда Трампа найбільшою загрозою для світу наступного року. Матеріал із промовистою назвою: «Дональд Трамп становить найбільшу небезпеку для світу в 2024 році» з ілюстрацією, на якій тінь Трампа нависає над Земною кулею, опублікований на сайті видання.

«Тінь нависла над світом», — йдеться у статті. Ймовірну перемогу Трампа на виборах у США журнал порівнює з підкиданням монети та припускає, що його перемога означатиме вигідний для Росії кінець війни в Україні, руйнування НАТО та здачу Тайваня Китаю. «Америка стикається зі зростаючою ворожнечею за кордоном, їй кидає виклик Росія в Україні, Іран та його союзні збройні формування на Близькому Сході та Китай через Тайванську протоку та Південно-Китайське море. Ці три країни координують свої зусилля та поділяють бачення нового міжнародного порядку, у якому сила є правою, а автократи у безпеці», — пишуть аналітики.

Наразі Трамп є лідером праймеріз Республіканської партії. Кілька опитувань показують, що він випереджає президента Джо Байдена. Принаймні на праймеріз цивільні позови та кримінальні переслідування лише зміцнили його позиції. Видання припускає,  що якщо Трамп повернеться в президентське крісло, він дасть волю своєму прагненнюі до відплати, економічного протекціонізму та театрально-екстравагантних угод.

«Не дивно, що перспектива другого терміну Трампа наповнює світові парламенти та зали засідань відчаєм. Повернувши владу через свою поразку на виборах у 2020 році, він, безсумнівно, матиме відчуття, що лише невдахи дозволяють зв’язувати себе нормами, звичаями та самопожертвою, які становлять націю. Переслідуючи своїх ворогів, Трамп вестиме війну із будь-якою інституцією, яка стане на його шляху, включаючи суди та Міністерство юстиції», — йдеться у матеріалі. Автори додають, що перемога Трампа наступного року також матиме глибокий вплив за кордоном. Китай і його сателітів лише потішать докази того, що американська демократія не працює. Якщо  Трамп почне порушувати норми демократії та громадянські права у Сполучених Штатах, його дипломати не зможуть проголошувати їх за кордоном. Відтак Глобальний Південь підтвердив би свою тезу, що американські заклики робити те, що правильно, насправді є лише вправою в лицемірстві. Як пише The Economist, перший термін Трампа для світу виявився кращим, ніж очікувалося. Його адміністрація постачала зброю в Україну, домагалася мирної угоди між Ізраїлем, ОАЕ та Бахрейном і вимагала від європейських країн, щоб вони підвищили витрати на оборону. Політика Америки щодо Китаю так само стала більш агресивною. «Якщо заплющити очі, ще одне його президентство може принести певну користь. Байдужість Трампа до прав людини може зробити уряд Саудівської Аравії більш поступливим після закінчення війни в Газі та зміцнити відносини з урядом Нарендри Моді в Індії», — пишуть автори. Однак  тут—таки зауважують, що другий термін був би іншим, оскільки світ змінився. Зокрема, прагнення Трампа до угод і його уявлення про інтереси Америки не обмежені реальністю і не спираються на цінності. Трамп вважає, що для Америки витрачати кров і ресурси в Європі – це погана угода. Тому він погрожує закінчити війну в Україні за один день і зруйнувати НАТО, можливо, відмовившись від зобов’язання Америки розглядати напад на одну країну як напад на увесь Альянс.

На Близькому Сході Трамп, найімовірніше, беззастережно підтримуватиме Ізраїль. В Азії він може бути готовий піти на угоду з головою КНР Сі Цзіньпіном, щоб відмовитися від Тайваню, оскільки не розуміє, навіщо Америці вступати у війну з ядерною наддержавою заради крихітного острова. «Але знаючи, що Америка залишить Європу, Путін матиме стимул продовжувати війну проти України та прибрати до рук колишні радянські країни, такі як Молдова або країни Балтії. Без американського тиску Ізраїль навряд чи зможе домогтися внутрішнього консенсусу щодо мирних переговорів із палестинцями. Побоюючись, що Трамп не підтримає своїх союзників, Японія і Південна Корея можуть отримати ядерну зброю», — прогнозує видання. Другий термін Трампа, певні автори, може стати переломним. Перемога підтвердить його найбільш руйнівні владні інстинкти, а плани зустрінуть менший опір. Це може знищити  моральний авторитет США. «Долю виборів вирішуватимуть десятки тисяч виборців лише в кількох штатах. У 2024 році від їхніх бюлетенів залежатиме доля світу», — підсумовує видання.

Поделиться публикацией