МІНІСТР ОБОРОНИ ПАР ПІДТВЕРДИЛА, ЩО НА СУДНІ LADY R БУЛА РОСІЙСЬКА ЗБРОЯ

Міністр оборони ПАР підтвердила, що на судні Lady R була російська зброя. Вона запевняє, що судно поставило зброю до ПАР за контрактом 2018 року. Міністр оборони Південної Африки Тенді Модісе підтвердила, що на російському судні Lady R була зброя. За нинішньою заявою глави міноборони ПАР, судно привезло зброю з Росії до Південної Африки за старим замовленням й не завантажувалося у ПАР, передає місцеве видання Eyewitness News.

14 червня Модісе відповідала на запитання членів парламенту в рамках кластеру з питань миру та безпеки, де її вкотре допитували про стоянку російського судна у грудні 2022 року. Міністр оборони повторила, що на судно не було завантажено жодної зброї з ПАР, але зробила заяву, що воно привезло для Сил оборони Південної Африки партію зброї з Росії за старим замовленням 2018 року.

«Ми не зробили нічого поганого в Південній Африці. Ми замовили, ми отримали вантаж», – заявила Модісе та додала, що немає необхідності в судовому розслідуванні, призначеному президентом Сирілом Рамафосою. Деякі опозиційні члени парламенту поставили під сумнів відповідь Модісе, звинувативши її в тому, що вона змінила свої свідчення. У травні міністр оборони нічого не повідомила про російський контракт, а лише заявляла, що на судно нічого не завантажувалося.

11 травня посол Сполучених Штатів у ПАР Рубен Бріджіті заявив, що він впевнений, що російський корабель Lady R у грудні 2022 року завантажив зброю в Південній Африці, можливо, «порушивши оголошений нейтралітет Преторії в українському конфлікті». В адміністрації президента ПАР відреагували на це коментарем про те, що заява американського посла «підриває дух співпраці та партнерства». Також там заявили, що очікують від розвідувальних служб США доказів постачання зброї. Після скандалу між Рамафосою та Путіном відбувся телефонний дзвінок. Пізніше до Москви приїхала делегація з Південної Африки для обговорення посилення співпраці та боєготовності. У той самий час, коли Рамафоса заявив про «мирний план» щодо України.

Поделиться публикацией