МІНІСТР ОБОРОНИ ЛІКВІДУВАВ ПРОЄКТНИЙ ОФІС, ЩО ПРАЦЮВАВ НАД РЕАЛІЗАЦІЄЮ РЕФОРМ

Міністр оборони ліквідував Проєктний офіс, що працював над реалізацією реформ, які адаптували армію до стандартів НАТО, зокрема це система електронних закупівель, закупівлі через структури НАТО, реформа харчування, речового та медичного забезпечення та ін.

Про це 12 квітня повідомив Український мілітарний портал, посилаючись на  наказ Міноборони № 120 від 10 квітня 2020 року.

Новим «провідником» реформ визначено Директорат політики у сфері оборони Міністерства оборони України.

Що таке Проєктний офіс реформ? Від початку військового конфлікту на сході України навесні 2014 року волонтери відігравали ключову роль у підтримці Збройних Сил України. Їхня діяльність отримала високу оцінку та підтримку влади, зокрема Президента України.

У листопаді 2014 року вісім волонтерів із проекту «Волонтерський десант» стали консультантами Міністерства оборони України. Їхнім завданням було підсилення й оптимізація роботи МОУ та його структурних підрозділів, служб і, зокрема, департаменту держзакупівель.

«Волонтерський десант» заклав основи інституційних змін у МОУ, і вже на початку 2015 року реформи стали набувати системного характеру. У серпні 2015-го наказом міністра було створено Проектний Офіс Реформ – консультаційно-дорадчий орган, метою якого стало комплексне та експертне ведення процесу реформування.

Окрім вже згаданих реформ, офіс працював над управління державними підприємствами, що належать Міністерству оборони України, розробкою нової системи житлового забезпечення, реформуванням системи забезпечення пальним, розвитком професійного сержантського корпусу, впровадження програмно-проєктного управління в систему оборонного планування, методологічне супроводження трансформації системи об’єднаного керівництва силами оборони та військового управління.

До речі, щодо останнього – 31 березня Андрій Таран скасував наказ Мінообjрони від 29 березня 2019 року про трансформацію об’єднаного керівництва силами оборони і військового управління в Збройних Силах України, що теж викликало неоднозначні реакції.

“Наказую, визнати таким, що втратив чинність як реалізований, наказ Міністерства оборони України від 29 березня 2019 року №141 «Про трансформацію системи об’єднаного керівництва силами оборони та військового управління у Збройних Силах України».

«Саме робота Офісу реформ була драйвером змін і давала надію багатьом професіоналам усередині системи не втрачати надію. При цьому ПОР завжди мав найвищий рівень довіри країн-партнерів. Через це уряд Великої Британії виділяв фінансування на експертів, уряд Сполучених штатів прив’язав виділення другої частини суми військової допомоги у 125 млн дол США зокрема до реалізації реформи закупівель. А уряд Канади був готовий надати значне фінансування на розширення роботи команд реформ саме за моделлю ПОР», – прокоментувала рішення Андрія Тарана ексзаступниця міністра оборони Аліна Фролова

Поделиться публикацией