МІНІСТР ОБОРОНИ ГРЕЦІЇ ЗАЯВИВ ПРО ГОТОВНІСТЬ ДО ВІЙСЬКОВОГО КОНФЛІКТУ З ТУРЕЧЧИНОЮ

Міністр національної оборони Греції Нікос Панайотопулос заявив, що Греція для захисту своїх суверенних прав готова до всього, в тому числі і до військових дій проти Туреччини в разі провокацій.

Міністр сказав 5 червня про це телеканалу Star.

За його словами, Міноборони відзначає зростання турецьких провокацій останнім часом.

«Поведінка Туреччини останнім часом досить агресивно. Я вважаю, що єдиний спосіб для Греції впоратися з такою поведінкою, яке в цілому має тенденцію до агресії, це, з одного боку, використовувати весь свій дипломатичну зброю, а з іншого боку — забезпечити збільшення стримуючої сили збройних сил », — сказав Панайотопулос.

На питання, чи готова Греція до військового вирішення конфлікту, як говорив радник прем’єр-міністра, Панайотопулос відповів: «Саме так!»

«Він сказав, що ми готуємося до будь-якої ситуації. Звичайно, все можливе включає і військову участь. Ми не хочемо цього, але ми хочемо дати зрозуміти, що зробимо все можливе, щоб захистити наші суверенні права в максимально можливій мірі », — сказав міністр.

Кілька днів тому в урядовій газеті Туреччини були опубліковані заявки на отримання ліцензії на дослідження та видобуток вуглеводнів державної турецької нафтовою компанією в районі поблизу грецьких островів. Міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас в понеділок заявив, що Туреччина намагається привласнити собі суверенні права Греції, і назвав провокацією видачу ліцензії на розвідку нафти і газу на грецькому континентальному шельфі. Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс 3 червня направив керівництву Європейського союзу лист в зв’язку з «турецькими провокаціями».

Греція заявила, що можлива ескалація з боку Туреччини призведе не до греко-турецькому кризи, а до європейсько-турецькому кризи.

Тим часом напередодні президент Туреччини Тайіп Ердоган на спільній прес-конференції з главою Уряду національної згоди (ПНС) Лівії Файєз Сарраджем в Анкарі повідомив, що Туреччина і ПНС Лівії має намір проводити розвідку і розробку родовищ нафти і газу в Середземному морі.

 

Поделиться публикацией