МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ РОСІЇ НЕ МОЖЕ ПОВНІСТЮ ВЗЯТИ ПІД СВІЙ КОНТРОЛЬ ДЕЯКІ РОСІЙСЬКІ ПРИВАТНІ ВІЙСЬКОВІ КОМПАНІЇ

Міністерство оборони Росії не може повністю взяти під свій контроль деякі російські приватні військові компанії, які пов’язані з російськими чиновниками і бізнесменами або отримують від них спонсорську допомогу. Зокрема мова йде про ПВК «Конвой».

Про це 15 cерпня ц.р. повідомив портал DT,UA, посилаючись на аналітиків Інституту вивчення війни.

Російське опозиційне видання «Досьє» повідомило, що давній соратник президента Росії Володимира Путіна Аркадій Розенбург і російський державний банк «ВТБ» видали понад 300 мільйонів рублів (3,04 мільйона доларів) ПВК «Конвой» із кінця 2022 року.

За інформацією видання, російські енергетичні підприємства «Промресурс» і «Вугілля Трейдинг» також профінансували ПВК «Конвой» на 109,5 мільйона рублів (1,11 мільйона доларів), хоча прибуток жодного з них не відповідає обсягу пожертв.

Водночас очільник окупаційний влади Криму Сєргєй Аксьонов політично підтримує ПВК «Конвой», яка почала офіційний набір для роботи в Україні в листопаді 2022 року. Члени «Конвою» підписали контракти безпосередньо з ПВК або російською 150-ю мотострілецькою дивізією.

Аксьонов стурбований спроможністю російської армії “захистити” Крим – британська розвідка

Однак журналісти зазначають, що «Конвой» не підпорядковується 150-й мотострілецькій дивізії і має власну зону відповідальності в Україні та структуру командування. За повідомленнями, ПВК «Конвой» базується в тимчасово окупованому Перевальному на території Крим. Наразі найманці воюють на херсонському напрямку після того, як спочатку обороняли російські логістичні лінії на трасі Мелітополь-Джанкой.

За повідомленнями, станом на літо 2023 року ПВК «Конвой» налічувала 400 осіб, які отримували зарплату в розмірі 200-300 тисяч рублів (2-3 доларів США) на місяць.

«Постійна приватна фінансова та політична підтримка приватної військової компанії та її подальша діяльність в Україні окремо від командної структури МО РФ свідчить про те, що російське Міноборони не в змозі повністю інтегрувати нерегулярні формування до складу регулярних військ, незважаючи на оголошений намір зробити це», — йдеться у звіті.

«Вертикаль влади» Путіна зникла. Замість сильної руки з’явилися десятки мініПрігожиних – CNN

Раніше засновник ПВК «Конвой» Костянтин Пікалов був пов’язаний із групою «Вагнер» і, начебто, має відношення до Головного управління Генерального штабу Росії. За даними «Досьє», Пікалов також є співзасновником Санкт-Петербурзького козачого товариства «Конвой» і намагався прорватися у сферу військових послуг із 2014 року, але не мав особливого успіху, поки не приєднався до «Вагнеру» в Центральноафриканській Республіці у 2018 році.

Журналісти уточнюють, що після 2018 року немає жодних записів про взаємодію Пікалова зі структурами, пов’язаними з Євгенієм Прігожиним, а в 2019 році ПВК «Конвой» продовжила роботу в сфері міжнародної безпеки. Також Пікалов мав невеликий військовий досвід своєї участі у «Вагнері», проте він є протилежністю Прігожину: «ручний і безпечний для влади».

Поделиться публикацией