МІНСТРАТПРОМ НАПОЛЯГАЄ НА НЕОБХІДНОСТІ ФІНАНСУВАННЯ АВІАЦІЙНОЇ ГАЛУЗІ НА РІВНІ 2 МЛРД ГРН ЩОРІЧНО

11 листопада на засіданні уряду була затверджена концепція Державної цільової науково-технічної програми розвитку авіаційної промисловості України на період 2021-2030 років.

Про це на своїй сторінці в ФБ повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський

За його словами, розробка даного документу розпочалася ще багато місяців тому, в стінах Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та була продовжена Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості у співпраці із керівниками підприємств галузі, представниками ДК «Укроборонпром» та ЦОВВ.  В результаті проведення низки спільних нарад та обговорень, копіткої роботи спеціалістів галузі та органів державної влади, після проходження необхідних погоджувальних процедур Концепція Програми була затверджена на засідання Уряду.

Її метою є створення умов для реалізації проектів інноваційних досліджень і розроблення нових конкурентоздатних авіаційних технологій, матеріалів, виробничих процесів та обладнання, проведення випробувань, реалізація і впровадження яких дозволить забезпечити розробку та рентабельне серійне виробництво високотехнологічної продукції авіаційної промисловості України, розробити зразки нових конкурентоспроможних моделей серійних, модернізованих пасажирських і вантажних літаків, вертольотів, двигунів до них, малошумних гвинтів, авіаційних тренажерів, іншої авіаційної техніки, а також сприятиме її експорту на зовнішні ринки.

В результаті реалізації Державної цільової науково-технічної програми розвитку авіаційної промисловості України на період 2021-2030 роки мають бути створені нові конкурентоздатні авіаційні технології, матеріали, виробничі процеси та обладнання, які використовуватимуться у серійному виробництві літаків, авіаційних двигунів та іншої авіаційної техніки.

У разі її виконання обсяг реалізованої продукції має скласти близько 300 — 350 млрд грн., що дасть змогу спрямувати до бюджетів всіх рівнів близько 100-120 млрд грн та забезпечить зростання заробітної плати зайнятих у галузі працівників. Програма сприятиме збереженню та створенню нових робочих місць за період 2021-2030 роки.

У Концепції Програми представлені два варіанти розвитку авіабудівної галузі. Зокрема, базовий варіант передбачає фінансування авіаційної галузі з боку держави на, приблизно, 2 млрд грн щорічно. Це дозволить відновити повномасштабне виробництво цивільних літаків і освоїти повний процес виробництва вертольотів.

Поделиться публикацией