МІНОМЕТ «МОЛОТ» АДАПТУЮТЬ ДО БОЄПРИПАСІВ НАТО

Міномет «Молот» адаптують до боєприпасів НАТО. До початку військової агресії Росії проти нашої держави питання про виробництво вітчизняних мінометів не розглядалося. Здавалося, що запасів 120-мм мінометів 2Б11 радянського виробництва вистачає.

Про це 14 березня ц.р. повідомив Цензор.НЕТ із посиланням на АрміяInform.

За словами головного конструктора ПАТ «Завод «Маяк» Олександра Гордєєва, у 2015 році було прийнято рішення організувати випуск 120-мм мінометів на українському підприємстві з вітчизняних матеріалів. На київському підприємстві «Завод «Маяк», який входить до Державного концерну «Укроборонпром», у стислі терміни розробили і створили власний міномет — М120-15 «Молот».

У військах є близько трьохсот мінометів, але офіційно на озброєння армії повноцінно їх так і не прийняли. Цьому сприяли і трагічні випадки із загибеллю і травмуванням військовослужбовців.

«Завод «Маяк» бореться за те, щоб міномет «Молот» прийняли на озброєння, щоб наша армія не відмовилась від нього. На виробництво майже 300 одиниць витрачено великі кошти. У 2015-му його розробили і налагодили виробництво в дуже стислі терміни з недоліками, які нині ми вже усунули. Військове представництво перевіряє якість мінометів, потім міжвідомча комісія ухвалюватиме остаточне рішення щодо подальшої долі «Молота», — говорить Олександр Гордєєв.

Вдосконалений «Молот» незабаром представлять. Він зазнав низки конструктивних змін:

— ствол міномета виготовлено з якісного металу з відповідною обробкою каналу ствола, гарантовано витримує 5000 пострілів, що офіційно підтверджено;

— стволи виготовляють на одному з державних київських підприємств;

— запобіжник від подвійного заряджання — з біметалевої пари (залізо+бронза), що забезпечує постійно легкий хід елементів запобіжника та значно зменшує загрозу корозії;

— опорна плита, створена за зразком НАТО, дозволяє впевнено працювати як із піщаного ґрунту, так в гірському ландшафті;

— двонога-лафет: значно покращена робота механізму вертикального наведення, хід механізму став більш м’яким і плавним;

— використані штатні мінометні приціли. У майбутньому планується оснастити «Молот» стандартними прицілами, які стоять на мінометах країн НАТО.

Загалом підготовлено низку змін, які дозволять українському міномету використовувати міни держав-учасниць НАТО.

Поделиться публикацией