«МІНОМЕТНА» ТЕМАТИКА ПОЧАЛА БІЛЬШЕ ХВИЛЮВАТИ ПРИВАТНУ ОБОРОНКУ – ЕКСПЕРТ

«Мінометна» тематика почала більше хвилювати приватну оборонну промисловість держави – вона, як відомо, відчутно перевершує державний сектор у гнучкості.
Про це в статті для «Лівого берегу» написав директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.
Як приклад, він наголосив, що під час збройового форуму «Зброя та безпека-2021» Конструкторсько-виробниче підприємство «Українська бронетехніка» серед своїх новинок представило й мобільний мінометний комплекс «Смерека» калібру 120 мм з автоматичною системою ціле вказання та наведення. Розроблений він на базі бронеавтомобілю «Варта» (4х4). Дуже вагомим елементом цієї події є той факт, що міномет було розроблено на замовлення Міноборони.
«Українські компанії мають сподівання, що держава буде купувати українські міномети, а не імпортувати їх. Втім, не все так просто. Зокрема, наприкінці 2020 року ЗМІ відверто заговорили про ймовірний імпорт мінометів ЕМ-120 – з Болгарії. Виробник, компанія EMCO, спеціалізується на ремонті та сервісному обслуговуванні військової техніки, зокрема 120-мм мінометів. Відомо, що у серпні 2020 року Міністерство оборони України провело перемовини щодо закупівлі мінометів ЕМ-120. Українські виробники у тендер не потрапили – тоді ще не були завершені державні випробування», — пояснив експерт.
Але, на думку В. Бадрака, найбільш цікавим є інше. «Зокрема, як повідомив інформаційний портал Ukrainian Military Pages, ЕМ-120 були запропоновані двома державними компаніями-спецекспортерами «Укроборонпрома». «Укрінмаш» запропонував ЕМ-120 по 773 тис. гривень (з урахуванням 3% комісії, іноземний постачальник дав їм пропозицію по 23,5 тис. євро), а «Укрспецекспорт» запропонував точно такий же міномет по 931 тис. грн (вже інший іноземний постачальник запропонував цей міномет по 28 тисяч євро)», — пише директор ЦДАКР.
Із власних джерел авторові відомо, що у тендері брав участь ще й «Спецтехноекспорт», який пропонував той самий міномет за 703 тис. грн., але потім вибув із конкурсу за власним бажанням.
«У порівнянні з українськими мінометами, які коштуватимуть 15,5-18,5 тисяч євро, це відчутно дорожче», — підсумував він.

Поделиться публикацией