МІНОБОРОНИ ХОЧЕ ЗАМІНИТИ М’ЯСО НА СУХЕ МОЛОКО В ПАЙКАХ ДЛЯ ВІЙСЬКОВИХ – «НАШІ ГРОШІ»

Міністерство оборони України пропонує внести зміни в норми затвердження продуктів харчування військовослужбовців Збройних сил та інших військових формувань. Зокрема, згідно з відповідним проектом постанови Кабміну, яку міністерство внесло на розгляд урядового комітету 30 листопада, пропонується замінити м’ясо першої категорії на молокопродукти. Про це 4 грудня повідомив портал «Наші гроші».

Зокрема, в документі Міноборони пропонує дозволити йому, МВС і СБУ проводити заміну одних продуктів іншими в межах вартості норм харчування і харчової цінності продуктів. Зокрема пропонують дозволити заміну продуктів для військових, які беруть участь у міжнародних навчаннях, у тому числі під час інструктажу іноземних спеціалістів, а також у пунктах постійної дислокації, в навчальних центрах, на полігонах на території АТО.

У свою чергу урядові експерти у своєму висновку назвали ініціативу Міноборони «недостатньо дієвою» і такою, що може призвести до зниження калорійності і збалансованості норм харчування.

За даними експертів, в розділі №1 урядової постанови №426 від 29 березня 2002 року, який Міноборони хоче поширити на ВСУ, «спеціальна заміна» призначена для екіпажів суден і кораблів, що несуть службу за межами України, а також для екіпажів підводних човнів у зв’язку зі специфікою військово-морського флоту. Відзначається, що ця спеціальна заміна передбачає заміну м’яса першої категорії (яловичина, свинина, баранина, телятина) на «молоко сухе, сухе кисле молоко і кисломолочні продукти» у співвідношення 1:0,7. Але така заміна не передбачена нормами, що діють у ЗСУ.

На думку експертів, застосування такої заміни може підірвати моральний дух в армії і створити соціальну напругу серед особового складу, особливо в зоні проведення АТО, і вплинути на калорійність харчування.

Також експерти вважають, що «деякі положення проекту недостатні для розуміння і неясно викладені, допускають подвійне прочитання».

Зазначимо, що нещодавно Міністерство оборони притягнуло до відповідальності понад 20 військових чиновників після перевірки фактів неналежного харчування військових.

Поделиться публикацией