МІНОБОРОНИ РФ УКЛАЛО КОНТРАКТ НА ПОСТАВКУ ПЕРШОЇ ПАРТІЇ ЗРС С-500

Міноборони РФ уклало з концерном ВКО «Алмаз-Антей» контракт на поставку першої партії перспективних зенітних ракетних систем С-500 «Прометей». Повітряно-космічні сили отримають понад десяти таких комплексів, починаючи з першої половини наступного року.

Про це 30 липня ц.р. повідомив портал «ВПК Новости», посилаючись на ТАСС на авіасалоні МАКС-2021.

З посиланням на джерело агентство повідомило, що зараз «тривають державні випробування ЗРС С-500 на одному з полігонів на півдні Росії». Вони повинні завершитися до кінця 2021 року. «Прометей» здатний знищувати всі існуючі та потенційні засоби повітряно-космічного нападу, в тому числі бойові блоки міжконтинентальних балістичних ракет на висотах до 200 км і на дальності до 500 кілометрів. Джерело відзначило, що зараз державні випробування проходить наземний варіант С-500, але в разі необхідності він може стати корабельним.

Про швидку постановці цієї системи на бойове чергування 28 червня на зустрічі в Кремлі з випускниками військових вузів говорив президент РФ Володимир Путін. 20 липня Міноборони повідомило, що С-500 виконала випробувальні бойові стрільби зі швидкісного балістичної цілі на полігоні Капустін Яр. Зазначалося, що випробування підтвердили задані тактико-технічні характеристики і високу надійність техніки ППО Росії. Про те, що в 2021-му планується закінчити випробування «Прометея» і прийняти його на озброєння, заявив в грудні минулого року заступник міністра оборони Олексій Криворучко.

Відомо, що унікальний комплекс ППО дальньої дії в перспективі стане основою єдиної національної системи протиповітряної і протиракетної оборони. З його допомогою наші військові зможуть вирішувати стратегічні завдання не тільки в повітряному просторі країни, але і в ближньому космосі. Зокрема, виконувати висотні перехоплення гіперзвукових ракет, безпілотників і ворожих бойових літаків.

А ось як свого часу оцінив наш перспективний комплекс ППО-ПРО журнал The National Interest. Там написали: «Ця зброя нового покоління призначений для того, щоб доповнити і без того потужну систему С-400, що є у Москви, а також замінити протиракетну систему А-135». Видання зазначало що С-500 «має не тільки безпрецедентні можливості по ураженню на виключно великої дальності висотних цілей», але і може боротися з літаками, створеними за технологією «стелс». До речі, за даними американського журналу, на випробуваннях ракета «Прометея» пролетіла навіть далі, ніж повідомлялося раніше — вона вразила ціль на дальності 553 кілометри.

Поделиться публикацией