МІЖВІДОМЧУ КОМІСІЮ З ПИТАНЬ ОПК МАВ БИ ОЧОЛИТИ ВІЙСЬКОВИЙ МІНІСТР – КЕРІВНИК ЦДАКР

Міжвідомчу комісію з питань ОПК мав би очолити військовий міністр або його перший заступник, а заступником глави означеної комісії логічним було б зробити профільного заступника міністра Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (тобто, нинішню заступницю міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Світлану Панаіотіді – «ОПК»).

Таке переконання в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» висловив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак.

За його словами, у такому випадку ключову роль у виробництві та реалізації оборонно-промислової політики відігравало б Міністерство оборони України, що доцільно в умовах реальної війни з Росією. Він додав, що за такого розподілу ролей Міжвідомча комісія з питань ОПК могла б перетворитися на дієвий урядовий інструмент реалізації оборонно-промислової політики держави, а ймовірний «конфлікт інтересів» між 16-ма замовниками був би збалансований саме Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Бадрак при цьому зазначив, що загалом це «просто компроміс» в умовах, коли нова українська влада відмовилася створювати окреме Міністерство з питань ОПК. «Але все ж вперше за роки війни ми могли б сказати, що в державі з’явилася людина, яка відповідає за «оборонку»», — зазначив експерт.

Так керівник ЦДАКР прокоментував Указ Президента України від 8 листопада 2019 року №831 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 листопада 2019 року «Про Міжвідомчу комісію з питань оборонно-промислового комплексу»».

Нагадаємо, що згідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 2 листопада 2019 року Про Міжвідомчу  комісію з питань оборонно-промислового комплексу ліквідується Міжвідомча комісію з питань оборонно-промислового комплексу, що раніше була утворена рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 6 травня 2015 року «Про стан виконання рішень Ради національної безпеки і оборони України та додаткові заходи щодо забезпечення обороноздатності держави», уведеним у дію Указом Президента України від 26 травня 2015 року № 285. При цьому  Кабінету Міністрів України у двотижневий строк вирішити в установленому порядку питання щодо утворення міжвідомчої комісії з питань оборонно-промислового комплексу.

Бадрак назвав таке рішення вірним, оскільки, на його переконання, проблемами функціонування та розвитку оборонної промисловості має опікуватися саме виконавча влада.

Поделиться публикацией