МІГ-29 ПОЛЬЩІ: МІЖ ВІДМОВОЮ І МОДЕРНІЗАЦІЄЮ

Польща може остаточно вивести з експлуатації застарілі радянські винищувачі МіГ-29. Про це повідомило польське видання Dziennik Gazeta Prawna.

Польські ВВС не використовують МіГ-29 з початку березня 2019 р., коли один з таких літаків зазнав катастрофу. Пілотові тоді вдалося вижити, проте експлуатацію винищувачів призупинили. У минулому польська армія вже припиняла використання МіГ-29 через катастрофу літаків.

Польські ВВС ще мають в розпорядженні радянські Су-22 і американські F-16. Однак, як встановило видання, справні не більше 20% з 48 наявних в Польщі американських винищувачів. Поки точно невідомо, чи повернуть в лад літаки МіГ-29. Відзначається, що ніхто не хоче брати на себе відповідальність за таке рішення.

Скептично налаштовані до радянських винищувачів і політики, які займаються оборонкою у ​​правлячій партії «Право і справедливість». «До виборів ці літаки не повернуться на 90%. Сумніваюся також, щоб це відбулося до кінця року. Швидше, я припускаю, що їх взагалі не повертатимуть», — зазначив один з політиків. «Рішення про можливість, умови та строки можливого відновлення польотів буде прийнято після аналізу всіх досліджень, висновків і рекомендацій, профілактики. За відправну точку для подальших кроків є визначення можливості безпечної експлуатації флоту», — заявили в Міноборони Польщі на запит видання.

Нагадаємо, Міністерство національної оборони Польщі реалізує програму Harpia з придбання багатофункціональних літаків, які повинні замінити застарілі радянські МіГ-29 і Су-22.

Водночас, в Міноборони України «ОПК» повідомили, що Варшава вивчає можливість модернізації парку своїх МіГ-29 на Львівському авіаремонтному заводі. Версія модернізації, яка оцінюється приблизно у 1 млн дол., приваблює Польщу відновити потенціал МіГ-29 радянського виробництва.

Поделиться публикацией