МП-120 ЄДИНИЙ МІНОМЕТ ЦЬОГО КАЛІБРУ, ЩО УСПІШНО ПРОЙШОВ ДЕРЖАВНІ ВИПРОБУВАННЯ В УКРАЇНІ, – «УКРАЇНСЬКА БРОНЕТЕХНІКА»

Міномет нової конструкції МП-120 поки єдиний міномет цього калібру, що успішно пройшов державні випробування в Україні. Про це ІА «ОПК» повідомили на конструкторсько-виробничому підприємстві «Українська бронетехніка», яке розробило міномет МП-120 в рамках замовленої Міноборони України дослідно-конструкторської роботи УПІК-120.

На підприємстві звертають увагу, що особливістю міномета МП-120 є принципово нова опорна плита, яка встановлюється горизонтально і може присаджуватися в землю пострілами. На відмінну від плити конічної форми, не потребує додаткового часу на підготовку позиції та краще тримається в ґрунті під час стрільби. Нова конструкція двоноги покращує ергономічні властивості для навідника. Зменшено горизонтальну хиткість, поліпшено конструкцію амортизаторів. Запобіжник від подвійного зарядження отримав низку конструктивних змін, які посилили надійність його роботи.

Розробники додали, що в конструкцію МП-120 впроваджено колісний хід з широкою колісною базою простої конструкції, що дозволяє буксирувати міномет за будь-якою машиною без додаткового обладнання.

МП-120 входить до складу мобільного мінометного комплексу «Смерека» калібру 120 мм з автоматичною системою цілевказання та наведення, який КВП «Українська бронетехніка» розробило на базі власного бронеавтомобілю «Варта» (MRAP, 4х4).

Фахівці відзначають, що саме вихід з ладу запобіжників на мінометах «Молот» призводив до того, що їх знімали, що, в свою чергу, призводило до випадків подвійного заряджання та розриву мінометів.

«Смерека» з’явилася на світ за умов державного фінансування. Це важливий аспект, який свідчить про визнання замовником нашого потенціалу. Наразі міномет завершує другий етап виконання дослідно-конструкторської роботи. На виставці «Зброя та безпека 2021» увага до нього була феєричною. Ми створюємо повністю свою, вітчизняну систему: це наша технологія, не імпорт. В комплексі застосовані дуже складні технічні рішення. Саме внаслідок підвищеної складності ця ДКР зайняла більше часу, аніж ми із замовником очікували», – прокоментував роботу генеральний директор КВП «Українська бронетехніка» Владислав Бельбас.

Час наведення мінометного комплексу «Смерека» на ціль становить 5 секунд, а час перенесення вогню на нову ціль – 15 секунд. Установка за 40 секунд розвантажує міномет, веде вогонь з автоматичним коригуванням прицілювання зі скорострільністю до 8-10 пострілів на хвилину і за 30 секунд може зібратися і покинути вогневу позицію. Комплекс розрахований на використання стволів мінометів МП-120 та УПІК-82, що розроблені ТОВ «Українська бронетехніка». Дальність стрільби «Смереки» мінами калібру 120 мм – до 7,2 км, калібру 82 мм – до 4,2 км.

До того ж, як повідомили на підприємстві, міномет обладнано системою автоматичного розгортання і складання та автоматичного горизонтального і вертикального наведення. Також є система отримання даних від зовнішніх джерел, типу АСУВ, «Простір», «Оболонь».

 

Поделиться публикацией