МОУ ПОДАЛО НА РОЗГЛЯД КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ ПРОЄКТ ПРИНЦИПОВО НОВОГО СТРАТЕГІЧНОГО ДОКУМЕНТА

Міністерство оборони України подало на розгляд Кабінету Міністрів проєкт принципово нового стратегічного документа «План оборони держави». Його розробка, за рішенням воєнно-політичного керівництва країни, тривала протягом 2019-2021 років.

Про це 7 вересня ц.р. повідомив портал Арміяinform, посилаючись на Міністра оборони України Андрія Тарана.

За словами Міністра оборони України Андрія Тарана, документ розроблявся у взаємодії з усіма відомствами сектору безпеки та оборони України і враховує існуючі та прогнозовані загрози національній безпеці України. Аналіз чинної системи державного стратегічного планування у сфері оборони засвідчив неефективність наявних підходів, коли основна роль відводилась органам військового управління Збройних Сил, що не володіли достатніми повноваженнями для повноцінного залучення до процесу планування інших державних органів.

«Флагманом оборони України від збройної агресії залишаються звичайно  Збройні Сили. Але захист територіальної цілісності і недоторканості – це справа усієї держави, органів влади і всього народу. Можна зрозуміти, що у мирний час цьому питанню приділялося менше уваги. Однак є запитання, чому документ такого рівня не постав у перші роки гібридної збройної агресії з боку Російської Федерації. Сьогодні ми взяли на себе ініціативу: вперше доктринально оформлюється концентрація скоординованих зусиль усього державного апарату, громадянського суспільства та сил безпеки і оборони в єдину силу з відсічі агресій різного масштабу і географічного спрямування на принципах «всеохоплюючої оборони», – зазначив Андрій Таран.

«Всеохоплююча оборона», передбачена Стратегією воєнної безпеки України, за словами Міністра оборони, покладена в основу структури із понад десяти складових Плану оборони. Вони охоплюють ключові сфери функціонування держави під час збройного захисту її незалежності та територіальної цілісності.

«План дає змогу сповна використати потенціал державного апарату та органів місцевого самоврядування для сприяння, підтримки та забезпечення дій сил оборони під час виконання ними завдань у конкретному місці у конкретний час», – додав Андрій Таран.

Наразі план оборони передано на розгляд Кабінету Міністрів України. У разі схвалення, документ буде направлений до Ради національної безпеки і оборони, яка і прийме рішення щодо рекомендацій Президенту України стосовно його затвердження.

 

Поделиться публикацией