МЕМОРАНДУМ ПРО ПАРТНЕРСТВО ПОГЛИБИТЬ ВТС УКРАЇНІ ТА ТУРЕЧЧИНИ У ГАЛУЗІ КОРАБЛЕБУДУВАННЯ

22 жовтня відбувся візит турецької делегації на Державне підприємство “Науково-виробничий комплекс газотурбобудування “Зоря”-”Машпроект”, що входить до складу державного концерну “Укроборонпром”, за підсумками якого укладено меморандум про партнерство.

Представники турецької компанії LODOS Propulsion Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. на чолі з Халуком Байрактаром зустрілися з представниками підприємства, державного концерну “Укроборонпром” та народними депутатами, оглянули виробничі потужності та можливості “Зорі”.

За результатами візиту сторони уклали меморандум, що закріплює спільний намір  всебічно поглиблювати взаємовигідні відносини. На підписанні документу були присутні голова депутатської фракції політичної партії “Слуга народу” у Верховні Раді України Давид Арахамія та народні депутати від Миколаєва.

Поглиблення співпраці між двома країнами стало результатом серії робочих зустрічей Президента України, народних депутатів та урядовців у сфери безпеки та оборони із найвищим керівництвом  Турецької Республіки, що відбулися напередодні.

Під час зустрічі з турецькою делегацією сторони обговорили перспективи співпраці у сфері виробництва та поставки продукції цивільного та військового призначення, а також потенційних спільних проектів в енергетиці та інфраструктурі.

Туреччина входить до ТОП-10 країн основних імпортерів української продукції, яку виготовляють оборонні підприємства. Підписання меморандуму про партнерство із турецькою компанією  LODOS Propulsion Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.  може відкрити нові можливості для розвитку та залучення інвестицій для державного підприємства “Зоря”-”Машпроект”.

“У вересні, в рамках офіційного візиту української делегації до Туреччини, я мав нагоду зустрітися із представниками турецького уряду на найвищому рівні та особисто презентував їм можливості та досвід нашого підприємства з розробки та виробництва корабельних енергетичних установок, приводів газоперекачувальних агрегатів для магістральних газопроводів, а також установок для генерації електроенергії. Ми побачили великий зустрічний інтерес від турецьких партнерів і зацікавлені розвивати цю співпрацю. Сьогодні ми продемонстрували спроможності підприємства і обговорили наміри  подальшої співпраці. Для “Зорі”-”Машпроект” – це ще один крок у напрямку виходу на новий ринок – Турецької Республіки», – повідомив генеральний директор підприємства Денис Гордієнко.

 

Варто додати, що розвиток співпраці між оборонними комплексами України та Туреччини є послідовною політикою обох країн і державний концерн “Укроборонпром” всіляко сприяє зміцненню ділових стосунків між українськими та турецькими оборонними підприємствами.

Зокрема, у поточному році відбулося щонайменше 3 офіційних візити представників Концерну до Туреччини, а також понад десяток інших зустрічей, де обговорювалися спільні плани та перспективні напрямки співпраці.

У травні минулого року “Укроборонпром” підписав Меморандум із представниками корпорації Міноборони Туреччини ASFAT, яка об’єднує 30 державних оборонних та суднобудівних підприємств. Документ визначив принципи експорту продукції українського оборонно-промислового комплексу до Туреччини, а також – трансферу технологій з розробки і створення високоточного озброєння.

 

ДП НВКГ “Зоря”-”Машпроект” – один із лідерів світового газотурбобудування. Основний профіль підприємства – проектування, виробництво та ремонт газових турбін для морських кораблів і суден, електроенергетики й газотранспортних магістралей. Продукція “Зорі”-”Машпроект” має попит на світових ринках завдяки своїй високій якості та є конкурентоздатною зі світовими аналогами.

Поделиться публикацией