МАЄ БУТИ ОКРЕМА ДЕРЖАВНА ПРОГРАМА РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОБОРОНИ З ВІДПОВІДНИМ ФІНАНСУВАННЯМ – ЕКСПЕРТ

Має бути окрема державна програма підготовки та розвитку територіальної оборони (ТрО) України з відповідним фінансуванням, а в разі, якщо система тероборони розвиватиметься  за рахунок бюджету Міноборони, така реформа буде заздалегідь провалена.

Таку думку в інтерв’ю інформаційному агентству «ОПК» висловив екс-генеральний директор Директорату з питань національної безпеки та оборони в Офісі Президента України Іван Апаршин.

На думку фахівця, важливими були б втілення таких речей як часткове фінансування територіальної оборони за рахунок власної діяльності – зокрема, коли підрозділи ТрО охороняють об’єкти державної власності або стратегічні об’єкти. «Якщо, скажімо, підрозділи ТрО охоронятимуть важливі ділянки залізниці, то «Укрзалізниця» і повинна у такому випадку сплачувати цим підрозділам за їх діяльність», — зазначив Іван Апаршин, наводячи приклад.

Говорячи про розвиток територіальної оборони, він зазначив, що не може бути єдиного підходу по відношенню до всіх регіонів України. Зокрема, у Волинській чи Донецькій областях мають бути різні підходи щодо розвитку й забезпечення Сил територіальної оборони. Наприклад, для регіонів наближених до Придністров’я  має бути забезпечена мобільна складова, для того щоб можна було здійснювати швидке блокування. Для регіонів наближених до російських кордонів потрібна окрема ідеологія, можливо навіть у трьох-чотирьох областях потрібно, щоб підрозділи територіальної оборони мали й артилерію. В будь-якому випадку, вважає І.Апаршин, в ТрО має бути штатна техніка. При цьому, він наголосив, що завдання у підрозділів територіальної оборони та Збройних сил є зовсім різними.

«Крім того, треба підвищити роль місцевих адміністрацій», — підсумував співбесідник.

Поделиться публикацией