«МАЄМО УСПІШНИЙ ДОСВІД ПОСТАЧАННЯ РАДАРІВ ДО США» — КОНСТРУКТОР РАДІОЛОКАЦІЇ НВК «ІСКРА» ДМИТРО СЕМЕНОВ

Казенне підприємство «Науково-Виробничий Комплекс «Іскра» — провідний розробник і виробник наземної радіолокаційної техніки оборонного комплексу України. Сьогодні КП «НВК «Іскра» — це конструкторське бюро і електромашинобудівний завод, об’єднані єдиною маркою «Іскра». Успіх підприємства обумовлений високим науковим потенціалом розробників і багатим досвідом виробництва, застосуванням передових технологій в поєднанні з відпрацьованою системою якості і надійності продукції, повним комплексом гарантійних і сервісних послуг виробленої техніки.

 

Під час візиту на НВК «Іскра» віце-прем’єр-міністра Олега Уруського

КП «НВК «Іскра» є активним учасником військово-технічного співробітництва України з іншими державами, що дозволило підприємству отримати безцінний досвід в здійсненні діяльності на світовому ринку, підвищити зовнішню конкурентоспроможність підприємства.

Підприємство продовжує створювати і серійно випускати радіолокатори світового рівня. «Іскра» інвестує в розробку і створення нової техніки, вкладаючи тим самим кошти в майбутнє.

 

Про перспективні розробки та здобутки на ринку редакція інформаційного агентства «Оборонно-промисловий кур’єр» розпитала головного конструктора оглядових радарів НВК «Іскра» Дмитра Семенова.

 

 

Модуль антенно-апаратний РЛС 90К6Е

Дмитре Сергійовичу, «Іскра» є одним з найпотужніших та успішних підприємств ДК «Укроборонпром». Розкажіть про вашу продукцію, в чому полягає її конкурентоспроможність, переваги на ринку?

 

Для успішного розроблення і виготовлення радіолокаційної техніки необхідна наявність кваліфікованого інженерного персоналу і ми маємо таких фахівців. Наші інженери, по-перше, глибоко розуміють теорію побудови радіолокаційних систем, і , по-друге,  володіють багаторічним досвідом втілення ідей на практиці. Мабуть, можна  вести мову про запорізьку школу радіолокації, яка сформувалась на нашому підприємстві у взаємодії з провідними науковими установами України в цій галузі. Перш за все це Національний університет «Запорізька політехніка», Харківський національний університет радіоелектроніки, Харківський національний університет Повітряних Сил та інші. Саме втілення нових ідей в «залізо» дає змогу випускати  продукцію, що користується попитом на світовому ринку.

 

 

На виставці «Зброя і безпека-2019»

Як можете прокоментувати рівень виробів підприємства? Чи здатні вони конкурувати з іноземними станціями?

Безумовно, радіолокаційні станції нашого підприємства є конкурентоздатними.  У портфоліо нашого підприємства є як «бюджетні» рішення для замовників, які прагнуть оновити/посилити наявний парк радіолокаційного обладнання при невеликих витратах, так і радари останнього покоління, що можуть задовольнити потреби найвибагливіших замовників.

До речі, ми маємо успішний досвід постачання радарів до США. Наскільки нам відомо, ці радари активно експлуатуються і замовники цілком задоволені якістю поставленою продукції. Більш того, наша співпраця з американськими партнерами розширюється: буквально декілька днів тому було підписано черговий контракт на постачання до США нашої радіолокаційної техніки.

 

РЛС 80К6

 

Яка РЛС станція є флагманом підприємства «Іскра», та в чому її родзинка якщо їх взагалі можна порівнювати?

Найбільш перспективним продуктом серед оглядових РЛС є виріб 90К6Е. В цій РЛС закладено сучасні технічні рішення цифрового формування діаграми спрямованості  антени і  новітні алгоритми обробки радіолокаційних сигналів. Конструктивно РЛС побудована за модульним принципом, що дозволяє легко підлаштовуватись під специфічні вимоги конкретного замовника. Але «Іскра» розробляє і виготовляє не лише оглядові радари, основною задачею яких є виявлення повітряних об’єктів.

На світовому ринку є значний попит на контрбатарейні радари, що дозволяють визначати координати вогневих позицій ворожої артилерії і тактичних ракет, а також здійснювати корегування вогню дружніх артилерійських і ракетних підрозділів. Наше підприємство має досвід розроблення і виготовлення таких радарів. Роботи цього напрямку очолює мій колега Олексій Залевський – головний конструктор контрбатарейних та багатофункціональних радарів. У 2019 році контрбатарейний радар 1Л220УК успішно пройшов державні випробування і був прийнятий на озброєння Збройних сил України. Для іноземних партнерів ми готові постачати контрбатарейний радар 1Л220Е.

Яка нова продукція підприємства «Іскра» розробляється? Які напрямки конструкторських робіт і плани розвитку підприємства? Чи є підстави казати про впровадження на підприємстві нових технологій?

Ми намагаємось не стояти на місці і постійно вдосконалювати як останні розроблені зразки, так і модернізувати радари  попереднього покоління. Так результати  робіт з розроблення нової цифрової обробки сигналів для радарів 80К6 та 90К6Е були впроваджені при проведенні модернізації РЛС  19Ж6, що дозволило суттєво покращити її експлуатаційні характеристики. Ми проводимо дослідно-конструкторську роботу з пошуку технічних рішень, що дозволять підвищити ефективність наших радарів при виявленні сучасних і перспективних цілей, в тому числі безпілотних авіаційних комплексів і цілей, виконаних з використанням stealth-технологій.

Яких здобутків вдалося досягти саме в цьому році? Нові станції, системи, можливо модернізація?

В цьому році нашим підприємством виготовлено дослідний зразок перспективної РЛС 80К6КС1. Основне призначення станції – виявлення в зоні огляду, супровід і вимір трьох координат повітряних об’єктів та їх швидкості у складі зенітно-ракетного комплексу. Станція 80К6КС1 створена для бойового застосування у складі дивізіонів зенітно-ракетних військ протиповітряної оборони. Фахівцями підприємства успішно завершено попередні випробування дослідного зразка, найближчим часом відбудуться державні випробування.

 

Станція РЕБ Р-330УМ «Мандат-Б1Е»

«Іскра» освоїла нехарактерне для себе виробництво комплексів радіоелектронної боротьби, зокрема Р-330УМ «Мандат Б1Е». Перші зразки вже поставлені у війська. Що нового в цьому напрямку діяльності?

КП «НВК «Іскра» здійснює підготовку до проведення робіт з розробки конструкторської документації на модернізовану станцію перешкод засобам радіозв’язку відповідно до потреб МОУ. Планується сформувати станцію на базі однієї транспортної одиниці з розширеними функціональними можливостями та роботою в розширеному частотному діапазоні. Станція забезпечить створення прицільних за частотою та часом радіоперешкод, проведення пошуку, прослуховування, аналізу і запису характеристик виявлених засобів радіозв’язку, включаючи засоби зв’язку з ППРЧ. Реалізація цього проєкту дозволить забезпечити Збройні сили України засобами РЕБ, що жодними чином не поступаються кращим зарубіжними зразкам, а за деякими показниками і перевершують їх.  На даний час  підприємством ведуться роботи по затвердженню тактико-технічного завдання на проведення ДКР  і підготовці контракту на розроблення конструкторської документації та виготовлення першого дослідного зразка.

Відчуваючи потребу Збройних сил України в сучасних засобах радіотехнічної розвідки, ми також сформували наше бачення розвитку цього напрямку. Ми пропонуємо відкрити ДКР “Резидент”, в ході якої буде створена сучасна станція радіотехнічної розвідки, що значно перевищить технічні можливості відомої але вже застарілої “Кольчуги”. Нами підготовлено технічні і цінові пропозиції щодо відкриття цієї ДКР. Пропозиції оформлені належним чином і передані відповідним структурам Міністерства оборони України. Тепер ми очікуємо від Міністерства Оборони подальших кроків.

Поделиться публикацией