ЛІКВІДАЦІЇ «УКРОБОРОНПРОМУ» НЕ БУДЕ, ОРГАН УПРАВЛІННЯ ОПК В КМУ З’ЯВИТЬСЯ – ДЖЕРЕЛА АПУ

Ліквідації ДК «Укроборонпром» не буде, а між іншим у структурі виконавчої влади з’явиться орган управління ОПК, відповідальний за реалізацію державної оборонно-промислової політики.

Про такі рішення інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» повідомили джерела Адміністрації Президента України.

Зокрема, рішення, які готуються новою владою, передбачають, що ДК «Укроборонпром» буде господарською структурою, у майбутньому не виключено утворення на його базі декількох холдингів.

Що стосується центрального органу виконавчої влади (ЦОВВ) для реалізації державної оборонно-промислової політики, остаточного рішення про його «формат та функції» поки що немає – воно напрацьовується, зауважив один із співбесідників АПУ. Зокрема, наразі невідомо, чи будуть утворені у структурі ЦОВВ відповідні структури для проведення експертиз та з розвитку оборонних технологій.

Інший співбесідник «ОПК» наголосив, що прийнятий в 2018 р. Закон України «Про національну безпеку» прямо вказує на утворення в Кабінеті міністрів України відповідного ЦОВВ. При цьому він поінформував, що в новій владі вже ретельно вивчаються шляхи удосконалення означеного Закону шляхом внесення правок. «Гадаю, ці правки не торкатимуться цього конкретного питання, однак гарантувати цього не можна».

Фахівець також припустив, що питання означеного ЦОВВ буде вирішене протягом шести місяців з дня інаугурації нового Президента України та цілком впишеться у нову Стратегію національної безпеки, яку вже почали розробляти відповідні безпекові структури держави. Він також не виключив, що «багато чого» може залежати від результатів «роботи в Україні» спеціального представника США у цій галузі Дональда Вінтера, який нині перебуває з візитом в Україні та надасть керівництву США відповідні рекомедації – для України це важливо через бажання суттєво поліпшити рівень військово-технічного співробітництва з цією країною (Дональд Вінтер є старшим радником США з питань реформування оборонно-промислового комплексу України – «ОПК»).

Водночас, «ОПК» вже інформував, що профільні організації та аналітичні структури, зокрема, Громадська спілка «Ліга оборонних підприємств України» та Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) публічно наполягали на необхідності утворення відповідного Міністерства, та підпорядкування ОПК профільному віце-прем’єр-міністру України.

Поделиться публикацией