ЛІГА ОБОРОННИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ НАПОЛЯГАЄ НА НЕОБХІДНОСТІ ПОСИЛЕННЯ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА У СФЕРІ ОПК

Для ефективнішого використання потенціалу державно-приватного партнерства слід включити у державне фінансування дослідно-конструкторські роботи та підготовку виробництва з боку приватного сектору, вирішити питання роялті виробникам озброєння та військової техніки (ОВТ), а також забезпечити самостійний вихід приватних оборонних компаній на зовнішні ринки.

Про це заявив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (член Правління Ліги оборонних підприємств України) Валентин Бадрак  під час круглого столу 6 липня ц.р. в Укрінформі на тему: «Потенціал прихованих можливостей переозброєння української армії. Шляхи реалізації»

“Потрібно звернути увагу на більшу співпрацю з приватним оборонним сектором, який демонструє велику гнучкість та здатність до того, щоб постачати новітні озброєння у національне військо”, — сказав він.

За словами Бадрака, тут є два аспекти — зовнішній та внутрішній.

“Внутрішній — по-перше, потрібно терміново вирішити питання включення дослідно-конструкторських робіт, щоб фінансування держави, в тому числі, було і на приватний сектор. Друге — щоб держава могла фінансувати, у тому числі, підготовку виробництв приватним оборонним сектором. Також слід вирішити  питання, яке вже багато років не вирішується — це виплата роялті підприємствам, які розробляють озброєння та сучасну військову техніку”, — заявив експерт.

Щодо зовнішнього аспекту, то тут, переконаний Бадрак, слід вирішити “питання виходу приватних оборонних компаній на зовнішні ринки самостійно”.

“Сучасна вимога часу- це надати можливість приватним військовим компаніям вирішувати питання зовнішньо-торговельної діяльності самостійно”, — заявив Бадрак.

Він також наголосив на важливості створення  умов, коли в рамках військово-технічного співпробітництва в країну прийдуть новітні технології.

“Ситуація з переоснащенням  України системами зв’язку продемонструвала, що Україна не готова до системного військово-технічного співпробітництва. І це питання треба вирішувати абсолютно швидко. Через впливи інших держав і окремих політиків чи чиновників, які втручалися у процес, фактично на 2,5 місяці призупинено питання переоснащення війська сучасними системами зв’язку”, — заявив Бадрак.

На його переконання, низку питань можна вирішити законодавчо, частину — шляхом роботи в уряді.

Зі свого боку, голова ради директорів ПрАТ “Науково-виробниче об’єднання “Практика”, член правління Ліги оборонних підприємств України Олег Висоцький наголосив на тому, що приватні оборонні підприємства, як власне і державні, наразі не можуть вже запропонувати щось нове з ОВТ без додаткових фінансових вливань з боку держави. Зокрема, він вказав на те, що, наприклад, в ЄС  створили фонд, який фінансує розробку оборонних технологій.

“Стан наших фондів, які зараз є, як у державного, так   і приватного секторів — жахливий. Якщо у нас (приватних виробників — ред.) його просто немає, то у державного сектору — він дуже старий. У людей,  у розвиток науки за останні 10-15 років нічого не вкладали. Тому сьогодні ми щось запропонувати нове (а нове хочуть Міноборони, Нацгвардія) не можемо. Коли був ентузіазм на початку війни, то так — і державний сектор, який накопичив деякі гроші від експорту, і приватники за рахунок своїх раніших розробок — ми могли інвестувати у розробку нових виробів”, — заявив він.

Поруч з цим, дуже важливим є питання вирішення структури ціноутворення, додав Висоцький.

повна версія у відеоформаті тут:

https://www.ukrinform.ua/rubric-presshall/2258190-pereozbroenna-ukrainskogo-vijska-potencial-prihovanih-mozlivostej.html

Поделиться публикацией
-->