ЛИТВА ОТРИМАЛА ОСТАННЮ ПАРТІЮ ПРОТИТАНКОВИХ РАКЕТ ІЗРАЇЛЬСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА

Литва отримала останню партію протитанкових ракет ізраїльського виробництва Spike LR.

Про це 6 липня ц.р. повідомив портал Мілітарний, посилаючись на Defence Blog.

Відомо, що остання партія протитанкових ракет Spike LR для нових бойових машин Vilkas Збройних сил Литви була доставлена ​​в кінці червня.

“Контракт на придбання протитанкових ракет Spike LR був виконаний та реалізований Агентством НАТО з підтримки та закупівель (NSPA) за допомогою співпраці з міжнародною організацією OCCAR, яка виконала проект”, – йдеться у повідомленні.

ПТРК Spike – сімейство ізраїльських багатофункціональних протитанкових ракетних комплексів розроблених фірмою Rafael. В залежності від типу ракет може вражати цілі на відстанях від 400 метрів до 8 км.

Німецький консорціум ARTEC виробляє бронетранспортери Vilkas (місцевий варіант бойової машини Boxer) для Збройних сил Литви.

Бойова машина оснащена баштою ізраїльського виробництва, яка озброєна 30-міліметровою американською автоматичною гарматою ATK Orbital Bushmaster Mk 44,  кулеметом калібром 7,62 мм та пусковою установкою для ПТРК Rafael Spike-LR. У бойові машини також інтегровано інше спеціалізоване обладнання та електронні системи.

Загалом за умовами контракту передбачається виготовлення для потреб Збройних Сил Литви 88 БТР Boxer у різних конфігураціях, поставки очікуються впродовж 2019-2021 роках. Вартість угоди – 385,6 млн євро.

Boxer – це німецько-голландський багатоцільовий бронетранспортер з колісною формулою 8х8 з модульною конструкцією, яка дозволяє розміщувати різноманітне озброєння включно з автоматичним гарматами та протитанковими ракетами. Також на базі бронетранспортера виготовляються медичні машини, мобільні командно-штабні машини та інше. З корисним навантаженням БТР важить 36,5 тонн та здатен розвивати швидкість до 103 км/годину. Має додаткове композитне бронювання.

Варто зазначити, що у грудні минулого року, Литва замовила у Сполучених Штатів Америки протитанкові ракетні комплекси Javelin на 10 млн доларів. Для збройних сил Литви додатково були придбані ракети, пускові установки та інше обладнання для системи Javelin.

Озброєння має надійти в сухопутні війська Збройних сил цієї балтійської країни у 2024 році.

Крім того, у серпні 2020 року Литва вже отримала від Сполучених Штатів партію протитанкових ракетних комплексів Javelin на понад 31 млн доларів. Загалом упродовж наступного десятиліття Литва планує придбати ще таких комплексів на 104 млн доларів.

Поделиться публикацией