КРЕМЛЬ РІШУЧЕ ВІДМОВИВСЯ ДЕМОНСТРУВАТИ США АБО ЗНИЩУВАТИ СПІРНУ РАКЕТУ 9М729

Кремль не має наміру демонструвати США спірну ракетну систему 9М729, яку у Вашингтоні вважають порушенням Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності — у сьогоднішній ситуації це стало б проявом надмірної прозорості. Про це 18 грудня в інтерв’ю газеті «Коммерсантъ» заявив заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков.

«На даному етапі у нас не склалося відчуття, що такий крок був би виправданий як з політичної, так і з технічної точок зору», — зазначив він.

Рябков заявив, що публічна демонстрація ракети була б небажаним прецедентом на тлі спроб США «просвітити» для себе новітні російські ракетні напрацювання і нагадав, що у Вашингтоні мова про показ ракети вже не йде — там вимагали знищити ракету способом, який можна перевірити, чого Росія робити, звичайно ж, не має наміру.

Більш того, відповіддю Росії на ультиматум США за ДРСМД може стати модифікація ракети 9М729. На даний час, неодноразово заявляли в Кремлі, дальність стрільби 9М729 не перевищує 400 кілометрів, бо ракета не порушує Договір. Однак у разі необхідності крилата ракета, яка, теоретично, має можливість нести на собі ядерну боєголовку, може бути модернізована зі збільшенням дальності.

7 грудня заступник державного секретаря США з питань контролю над озброєннями і міжнародної безпеки Андреа Томпсон заявила, що Росія зобов’язана протягом двох місяців або скоротити радіус дії ракетних систем SSC-8 (російська класифікація – 9М729 «Новатор»), або знищити ці спірні ракетні системи, у іншому випадку Сполучені Штати вийдуть з Договору про ракети середньої та малої дальності, про що попередив напередодні голова Державного департаменту.

 

Нагадаємо, 4 грудня державний секретар США Майк Помпео пригрозив тим, що Сполучені Штати можуть перестати дотримуватися Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД) протягом 60 днів у тому випадку, якщо РФ не почнеться знову виконувати умови угоди.

 

22 жовтня було оголошено рішення президента США Дональда Трампа в односторонньому порядку вивести США  з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД), так як російська сторона Договіру не дотримується.

 

Раніше Державний департамент США відреагував на заяву президента РФ Володимира Путіна про ядерні ракети. У Держдепі наголосили на тому, що використання ядерної зброї, про яке він розповідав 1 березня, порушує міжнародні зобов’язання Москви.

 

Перед цим заяву Путіна про нові ядерні ракети прокоментували в Пентагоні. Зокрема, там повідомили про те, що заява російського президента Міністерство оборони США не здивувало і висловили сумнів з приводу того, що Росія додала нові можливості для свого ядерного арсеналу, окрім вже відомих американським військовим і розвідці.

 

Раніше президент Росії Володимир Путін у посланні Федеральним зборам 1 березня заявив про те, що у Росії створена та пройшла випробування нова крилата ракета з ядерною енергетичною установкою. За словами Путіна, нова ракета має необмежений радіус дії і «непередбачувану траєкторію польоту». При цьому Путін заявив про те, що «ні в кого іншого такої зброї поки що немає», а коли з’явиться, додав він, «наші хлопці вигадають щось нове».

Поделиться публикацией