КРАЇНИ ЦЕНТРАЛЬНОЇ АЗІЇ ГОТОВІ ВЗАЄМОДІЯТИ З ЄС У ЗАПОБІГАННЯ ОБХОДУ САНКЦІЙ РФ

Глави МЗС п’яти країн Центральної Азії зустрілися із представниками 27 держав ЄС у Люксембурзі в понеділок, 23 жовтня. Ця зустріч є частиною підготовки до першого формального саміту між ЄС та країнами Центральної Азії, запланованого на другий квартал 2024 року в Узбекистані. Серед низки тем, які обговорювалися на зустрічі, були санкції проти РФ.

“ЄС поінформував про одинадцять пакетів обмежувальних заходів, які він прийняв на сьогодні, і наголосив на важливості орієнтованого на результат діалогу та співпраці в контексті санкційних режимів ЄС. ЄС підкреслив важливість запобігання обходу санкцій, і учасники домовилися продовжувати взаємодію в цьому напрямку”, — йдеться у комюніке зустрічі міністрів закордонних справ Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану та Узбекистану і держав-членів ЄС.

Під час зустрічі країни схвалили Спільну дорожню карту для поглиблення зв’язків між ЄС та Центральною Азією, яка окреслює всеосяжні та амбітні рамки розширення співпраці, сприяючи більш міцному та динамічному партнерству заради процвітання та сталого розвитку. Вона охоплює різні ключові сфери, включаючи міжрегіональний політичний діалог і співробітництво, посилення торговельно-економічних зв’язків, взаємодію в галузі енергетики, кліматично нейтральної економіки та зв’язку, вирішення спільних викликів у сфері безпеки, а також зміцнення міжлюдських контактів і мобільності.

Поделиться публикацией