КРАЇНИ НАТО ЗБІЛЬШИЛИ ВИТРАТИ НА ОБОРОНУ, НЕЗВАЖАЮЧИ НА ПАНДЕМІЮ

Реальне зростання витрат Північноатлантичного альянсу склав майже 3 відсотки. Найбільший приріст зафіксовано в США.

Про це 17 березня ц.р. повідомив портал «Военно-политическое обозрение».

Незважаючи на сильне скорочення податкових надходжень через пандемію коронавируса, держави НАТО в минулому році виділили на військові потреби майже 1,1 трлн доларів — на 2,7 відсотка більше, ніж роком раніше, йдеться в оприлюдненій у вівторок, 16 березня, доповіді генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Йенса Столтенберга.

Найбільший приріст витрат — 3,9 відсотка — зафіксовано в США, які вже тривалий час намагаються домогтися більш збалансованого розподілу витрат на оборону між країнами-членами НАТО. У 2020 році США виділили на військові потреби близько 785 млрд доларів. Це майже в 2,4 рази більше, ніж всі інші 29 країн-партнерів, разом узяті, і найвища частка ВВП (3,7 відсотка).

США домагаються, щоб партнери по НАТО якомога швидше почали виділяти на оборону не менше 2 відсотків свого ВВП. У минулому році лише десять держав альянсу досягли цієї мети — Словаччина, Греція, Великобританія, Румунія, Польща, Франція, Норвегія, Естонія, Латвія і Литва.

Німеччина як і раніше далека від виконання вимог США: в 2020 році вона виділила на оборону 51,6 млрд євро — 1,56 відсотка її ВВП. Експерти, однак, наголошують, що і цієї мети Берліну вдалося досягти лише завдяки обвалу економіки через пандемію коронавируса: до кризи прогнозувалося, що в 2020 році видатки ФРН на оборону складуть лише 1,42 відсотка ВВП.

Поделиться публикацией