КП «НВК “ІСКРА”» ТА ЩЕ ТРИ ПІДПРИЄМСТВА ТЕПЕР МОЖУТЬ САМОСТІЙНО ЕКСПОРТУВАТИ ВЛАСНІ ТОВАРИ

Кабінет Міністрів України розширив перелік компаній, які можуть самостійно експортувати власні товари та послуги військового призначення. Зокрема, до оновленого переліку увійшли ДП «Новатор», КП «НВК “Іскра”», ДП «Луцький ремонтний завод “Мотор”» та ДП «Авіакон». До речі, станом на сьогодні експорт та імпорт товарів військового призначення має право здійснювати 21 підприємство Концерну «Укроборонпром».

Таку інформацію 1 лютого ц.р. повідомив портал АрміяInform.

Як розповіли АрміяInform на КП «НВК “Іскра”», для підприємства, як одного з провідних гравців на ринку радіолокаційної техніки, надання повноваження на право експорту товарів військового призначення власного виробництва означає значне спрощення певних процедур та оптимізацію взаємодії з міжнародними партнерами. Зокрема, йдеться про організацію переговорів, ведення виставкової діяльності, а також можливість самостійно представляти власну продукцію та реалізовувати її на міжнародних ринках озброєння.

Окрім того, повноваження, надані підприємству Кабінетом Міністрів України, дозволять у певній частині випадків самостійно здійснювати велику кількість процесів, пов’язаних із взаємовідносинами з іноземними партнерами. Зокрема, на «Іскрі» працюватимуть спеціалісти, які активно займатимуться зовнішньоекономічною діяльністю: дослідженням перспективних ринків, веденням договірної діяльності, переговорами з потенційними споживачами продукції тощо.

Як зазначив директор КП «НВК “Іскра”» Юрій Пащенко, наше основне сподівання на значне пожвавлення роботи щодо техніки, яка була поставлена раніше інозамовникам і на сьогодні потребує проведення капітального ремонту та модернізації, постачання комплектів запасних частин. Звісно, ці контракти не настільки глобальні, як поставки нових РЛС, але за достатньої кількості їхньої реалізації можемо розраховувати на значні фінансові надходження. Тим більше, що у випадку укладання прямого контракту між інозамовником та підприємством дійсно є можливість значно скоротити терміни постачання за рахунок оперативнішої взаємодії.

– Юрію Олександровичу, для порівняння, розкажіть, будь ласка, як відбувався цей процес раніше. Чи доводилося стикатися з труднощами та з чим вони були пов’язані?

– Раніше подібна діяльність здійснювалася виключно за участю посередника –– спецекспортера, який згідно із законодавством мав координувати всі відносини між КП «НВК “Іскра”», як підприємством-виробником, та кінцевим споживачем військової техніки.  Це інколи негативно впливало на такий важливий чинник, як час, що витрачався на проходження інформації від запиту до видачі готових даних потенційному замовникові. Не будемо говорити, що за участю спецекспортерів це відбувалось довго чи якось некоректно, але розумієте самі, що чим система простіше, тим вона надійніша. Тож кожен запит, що надходив на підприємство, спочатку надсилали на опрацювання до спецекспортера, після чого вже вони, як посередники, вели всі перемовини з потенційним покупцем та представляли інтереси підприємства.

Хочу зазначити, що КП «НВК “Іскра”» не збирається припиняти співпрацю із діючими спецекспортерами. Це професіонали своєї справи, які вже знають певні особливості ринків збуту, мають конкретні напрацювання з багатьох напрямків співпраці. Тому, якщо будуть надходити запити від них щодо необхідності реалізації продукції, ми з радістю будемо співпрацювати.

Поделиться публикацией