КП «НВК «ІСКРА» — ЛІДЕР УКРАЇНСЬКОЇ РАДІОЛОКАЦІЇ (профіль підприємства)

ІА «ОПК» в межах дослідження ефективності роботи оборонної промисловості та реформи ОПК здійснює презентації низки державних та приватних підприємств, які можуть потрапити в рейтинги агентства. Одна із презентацій – підприємство Укроборонпрому КП «НВК «Іскра».  

Казенне підприємство «Науково-виробничий комплекс «Іскра» — без перебільшень, одне з найуспішніших підприємств України, що спеціалізується на розробці та виробництві сучасної радіолокаційної техніки. КП «НВК «Іскра» є стабільним виконавцем державного оборонного замовлення (ДОЗ), а продукція компанії широко відома за межами України. Взагалі, подібні підприємств в світі можна перерахувати пальцях двох рук, тому що галузь радіолокації напрочуд вузька і потребує висококваліфікованих кадрів. Продукція підприємства вкрай важлива для ЗСУ.

Останні півроку, стали успішними для підприємства, незважаючи на пандемію та ситуацію, що склалася навколо карантинних обмежень. «Іскра» довела, що ані коронавірус, ані затягнуте на декілька місяців державне оборонне замовлення, не стане на шляху згуртованої команди. Доказом  цього стала, наприклад, дострокова здача виготовленої продукції в межах ДОЗ-2020. Крім того, вже в січні Кабінет міністрів України порадував підприємство новиною. КП «НВК «Іскра» отримала можливість власноруч експортувати зброю. Тобто без спецекспорера. Про ці та інші досягнення можна почитати нижче.

 

РЛС 80К6

Прогрес за останній рік

Доволі таки показовим є й той факт, що підприємство постійно розвивається, зокрема, оновлює основні фонди та здійснює низку кроків задля  розширення власних компетенцій, створення нової номенклатури техніки та налагодження її виробництва. Серед іншого, тут важливий внесок для українського війська. Та й для експорту на світовому ринку озброєнь суттєво збільшуються можливості.

«Так результати  робіт з розроблення нової цифрової обробки сигналів для радарів 80К6 та 90К6Е були впроваджені при проведенні модернізації РЛС  19Ж6, що дозволило суттєво покращити її експлуатаційні характеристики. Ми проводимо дослідно-конструкторську роботу з пошуку технічних рішень, що дозволять підвищити ефективність наших радарів при виявленні сучасних і перспективних цілей, в тому числі безпілотних авіаційних комплексів і цілей, виконаних з використанням stealth-технологій», — пояснює головний конструктор оглядових радарів НВК «Іскра» Дмитро Семенов.

З огляду на це можна говорити про підвищення ефективності роботи радарів на передовій, а також збільшення конкурентоспроможності підприємства на українському та світовому ринках, адже подібних до КП «НВК «Іскра» компаній можна перерахувати на пальцях двох рук, а серед замовників навіть є Сполучені Штати Америки.

До речі, щодо експорту, то в цьому році підприємство отримало право на торгівлю зброєю самостійно. А це означає спрощення певних процедур та оптимізацію взаємодії з іноземними партнерами. В свою чергу, директор КП «НВК «Іскра» Юрій Пащенко зазначав що, сподівається на значне пожвавлення роботи щодо ремонту та модернізації техніки, яка була поставлена раніше іноземним замовникам. Спектр таких робіт від проведення капітального ремонту та постачання комплектів запасних частин до глибокої модернізації – за умов бажання замовника. Прогнозується, що такі контракти принесуть солідні фінансові надходження. Крім того, отримання права на самостійну торгівлю зброєю дасть поштовх «Іскрі» до розвитку маркетингових структур та співпрацювати з іноземними компаніями не лише за напрямками постачання нової та модернізації раніше поставленої техніки, а й за напрямком спільної розробки нових проектів.

«Ми виготовляємо техніку світового рівня, про що свідчить досить широка географія поставок. Наші радари експлуатуються, в тому числі, і Сполученими Штатами Америки. Ми не лише здійснюємо гарантійну і постгарантійну підтримку раніше поставленим до США радарам, а й маємо діючий контракт на виготовлення нової техніки», — коментує ситуацію з експортом Д. Семенов.

Але не варто вважати, що робота підприємства на внутрішніх контрактах нерентабельна. Наразі після початку збройної агресії Росії проти України підприємство є потужним учасником ДОЗ. Український ринок міцніє, а у 2020 році його обсяг майже досяг позначки експорту зброї. А своє око на нашу «оборонку» вже поклали світові лідери виробництва різної зброї, наприклад, Туреччина, США, Ізраїль. Варто розуміти, що 2021 рік може стати дуже вигідним для українських підприємств, в тому числі й для «Іскри», що є лідером у своїй сфері радіолокації. Можна згадати, що у 2020 році «Іскра» виконала державне оборонне замовлення завчасно, попри те, що терміни початку виконання ДОЗ були посунуті аж до травня місяця. «Іскра» була навантажена так званими перехідними контрактами — тобто, такими, що перейшли автоматично на наступний рік. Влучне виконання ДОЗ-2020 продемонструвало надійність підприємства для Міноборони та інших внутрішніх замовників. Підприємство бере активну участь у державному оборонному замовленні-2021. Цікаво, що фахівці вважають, що його обсяг становитиме близько мільярду гривень, великий ресурс та шанс для підприємства щодо розвитку.

Директор підприємства Юрій Пащенко, в свою чергу, поінформував, що найбільш затребувана номенклатура радіолокаційних станцій це – оглядові РЛС для Повітряних сил ЗСУ, контрбатарейні радари для Сухопутних військ ЗСУ, а також станції радіоелектронної боротьби, які «Іскра» виробляє з 2017 року.

Але як у будь-якій роботі підприємства, що виконує державне оборонне замовлення, є чимало підводних каменів. Серед певних проблем виконання ДОЗу промисловці вважають прийняту постанову Кабміну щодо припинення авансування проектів з виробництва озброєнь в інтересах Збройних сил України та інших збройних формувань.  Загалом, негативні наслідки постанови можуть залишити низку підприємств без достатньої кількості коштів на виконання робіт. Що ж до «Іскри», то підприємство готово до виконання державного оборонного замовлення 2021.

 

Під час відвідання КП НВК «Іскра» Президентом України Володимиром Зеленським

Як очікується, «Іскра» стане базовим підприємством холдингу «Радарні системи», що об’єднає півтора – два десятки державних підприємств у даному профілі. Після реформування ДК «Укроборонпром». «Радарні системи» мають замкнути увесь цикл життя РЛС та спецтехніки – від розробок і виробництва до модернізації та утилізації.

 

Показово, що Президент України Володимир Зеленський, відвідавши підприємство відмітив, що «Іскра» є провідним заводом українського ОПК.  «Він (КП «НВК «Іскра») один з небагатьох на сьогодні, у якого немає жодних боргів, прибутковий завод», — зазначив Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України.

 

Віце-прем’єр-міністр — міністр стратегічних галузей промисловості Олег Уруський та директор КП НВК «Іскра» Юрій Пащенко

Техніка, що виробляє КП НВК «Іскра»

Варто згадати найбільш популярні вироби підприємства.

36Д6М мобільний 3D оглядовий радіолокатор

36Д6М — Мобільний трикоординатний радіолокатор кругового огляду для виявлення та державного розпізнавання цілей на малих та середніх висотах в умовах впливу активних та пасивних завад з видачою координатної та трасової інформації.

Радіолокатор призначений для роботи у складі сучасних автоматизованих систем ППО та для видачі цілевказівок зенітно-ракетним комплексам.

Крім того, радіолокатор з високою вірогідністю виявляє малорозмірні повітряні цілі, в тому числі, які рухаються дотичною, що рухаються повільно, а також завислі гелікоптери.  36Д6М має високу завадозахищеність. Також радіолокатор здатен визначати пеленги на постановники активних шумових завад. Він оснащений автоматичним ототожненням відбиття сигналів з відповідними сигналами від вбудованої апаратури розпізнавання державної належності. До того ж, 36Д6М має можливість видачі радіолокаційної інформації і цілевказівок за вузькосмуговими каналами зв’язку. Варто відзначити, що 36Д6М мобільний 3D оглядовий радіолокатор має високу надійність та мобільність, а також має унікальну доплеровську систему автоматичного виявлення рухомих цілей. 36Д6М також має високу стабільність передавача зі справжньою когерентністю.

Саме ця РЛС зацікавила США – мав місце експорт у цю країну. Так, в 2018 році командування закупівель СВ США (U.S. Army Contracting Command) отримало від українського спецекспортера ДП «Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма «Прогрес» мобільний 3D-оглядовий радіолокатор 36Д6М1-1.

 

 

Модуль антенно-апаратний РЛС 90К6Е

 

 90К6Е — мобільний оглядовий 3D радіолокатор

Мобільний 3D радіолокатор кругового огляду з транзисторним передавачем, призначений для виявлення цілей, що летять на низьких, середніх і великих висотах, розроблений для використання в зенітних ракетних військах як засіб видачі цілевказівок та як інформаційна ланка у підрозділах військово-повітряних сил і протиповітряної оборони. Показово, що радіолокатор може транспортуватися літаком «Геркулес» С130.

 

80к6к1/80к6м/80к6к1в мобільний 3D оглядовий радіолокатор

Мобільний 3D радіолокатор кругового огляду малих, середніх та великих висот з підвищеною точністю виявлення висоти, координатним та трасовим виходами, який працює автономно або у складі автоматизованих систем керування, призначений для використання у складі зенітно-ракетних військ для видачі цілевказівок зенітно-ракетним комплексам у якості інформаційної ланки у підрозділах військово-повітряних сил та протиповітряної оборони для контролю та керування повітряним рухом.

 

80K6M – ця мобільна РЛС призначена для використання радіотехнічних та зенітно-ракетних підрозділів військ ППО, видачі цілевказівок зенітним ракетним військам. Така РЛС забезпечує виявлення, вимір трьох координат та допплерівської швидкості повітряних об’єктів, а також супровід повітряних об’єктів. Дана РЛС забезпечує визначення державної належності повітряних об’єктів та визначення за кутом та за азимутом пеленгів на постановники, а також видачу інформації на робочі місця РЛС і спряжені системи.

 

80K6K1 – мобільний 3D радіолокатор кругового огляду малих, середніх та великих висот з підвищеною точністю виявлення висоти, координатним та трасовим виходами, який працює автономно або у складі автоматизованих систем управління, призначений для використання у складі зенітно-ракетних військ для видачі цілевказівок зенітно-ракетним  комплексам, а також у якості інформаційної ланки у підрозділах військово-повітряних сил та протиповітряної оборони. Дана РЛС забезпечує виявлення, супровід і вимір координат повітряних об’єктів та їх шляхової швидкості в умовах без завад і під час впливу природних і створених активних і пасивних перешкод, а також в умовах їх комбінованого впливу. 80К6К1 також забезпечує визначення державної належності повітряних об’єктів, отримання від своїх літаків індивідуальної інформації та інформації про польоти, її відображення та видачу споживачам. Крім того, така РЛС визначає за кутом місце, а за азимутом пеленги. Також 80К6К1 забезпечує видачу інформації на автономні засоби відображення і взаємодію з командними пунктами регіональних та національних АСУ.

РЛС МР-1 —  сучасна високомобільна РЛС метрового діапазону хвиль з цифровою фазовою антенною решіткою, призначена для виявлення всіх типів існуючих і перспективних повітряних об’єктів, включаючи малопомітні, безпілотні та виконані за технологією stealth.

Дана РЛС забезпечує виявлення, супровід та вимір азимуту дальності радіальної та шляхової швидкості усіх типів повітряних об’єктів, у тому числі виконаних за технологією stealth, в умовах без завад і під впливом природних і штучних, активних і пасивних завад, а також в умовах їх комбінованого впливу. РЛС забезпечує також визначення пеленгів на постановники активних завад, а крім того, видачу інформації на автономні засоби відображення і взаємодію з командними пунктами регіональних та національних АСУ.

 

РПУ-1М мобільний радіолокаційний пункт управлінння.

Основні функції даного пункту управління — це дистанційне керування РЛС 36Д6М, 80К6К1, а також збір і обробка радіолокаційної інформації від РЛС з цифровим виходом в складі радіотехнічних підрозділів ППО з видачою на командні пункти інформації про повітряну обстановку за дротовими та супутниковими каналами зв’язку. Крім цього, РПУ-1М забезпечує збір радіолокаційної інформації від віддалених джерел, формування об’єднаної картини повітряної обстановки, управління діями пілотів літаків винищувальної авіації та видачу цілевказівок на ЗРК.

 

 

РЛС 1Л220УК

1Л220Е Контрбатарейний радіолокаційний комплекс

Радар дозволяє визначити координати вогневих позицій мінометів, ствольної артилерії, ракетних систем залпового вогню, стартових позицій тактичних ракет за першим пострілом (пуском); здійснює контроль ударів по ворожих позиціях і коригування стрільби своїх засобів ураження; видачу цілевказівок на автоматичну систему управління вогнем.

Наразі НВК «Іскра» розробляє два варіанти контрбатарейної РЛС – з різними передавачами та шасі.

Зокрема, антено-апаратна машина радару 1Л221Е виконана на базі шасі високої прохідності 8 х 8 та має повний привід, що забезпечує високу прохідність виробу та зменшує час розгортання/згортання. Тож в цьому радарі доволі висока швидкість часу розгортання/згортання – не перевищує 5 хвилин. Завдяки цьому радар 1Л221Е можна впевнено віднести до категорії високомобільних.

 

НВК «Іскра» проводить глибоку модернізацію РЛС для ЗСУ

Зокрема, у 2020 році фахівці казенного підприємства «НВК «Іскра» провели капітальний ремонт та модернізацію радіолокаційної станції 19Ж6, в результаті чого вона отримала індекс 35Д6М, та, фактично, стала новим сучасним зразком РЛС. Модернізація була виконана в рамках державного оборонного замовлення 2020 року. Показово, що ця РЛС майже 30 років виконувала своє бойові завдання у Збройних силах Україні і увесь цей час її обслуговували спеціалісти заводу. У результаті останньої глибокої модернізації радіолокаційна станція за своїми тактико-технічними характеристиками фактично, стала новою, сучасною РЛС, яка відповідає всім необхідним вимогам сьогодення. Звісно, така модернізація має значний експортний потенціал і може зацікавити іноземних партнерів.

На цей час у світі експлуатується велика кількість таких станцій старого зразку, і модернізувати їх до нового сучасного радару значно дешевше, ніж купувати нову техніку. Показово, що українські радари цього типу вже понад 10 років експлуатують Сполучені Штати Америки, тільки за останні роки вони отримали від «Іскри» три радіолокаційні станції 36Д6. Такі глибокі модернізації є перспективним напрямком роботи для підприємства, де забезпечують технічний супровід роботи РЛС протягом всього життєвого циклу станцій, як на території України так і далеко за її межами.

У ході ремонту та модернізації у станції замінили всі вузли та складові частини, що мали фізичний або моральний знос, відновили захисне та лакофарбове покриття, здатність роботи станції у складних кліматичних умовах. У модернізованого радара збільшено дальність дії, підвищено точність визначення координат, покращені параметри траєкторної обробки, за рахунок сучасних програмних рішень розширені функціональні можливості та зменшена вартість технічного обслуговування. Також у станції замінили пристрої формування зондуючих сигналів, у результаті чого істотно зменшився рівень хибних відміток при роботі у гірській місцевості. Система охолодження РЛС також була модернізована, у результаті чого збільшили реальний строк роботи клістронів. У модернізованої РЛС відображається інформація про місцеперебування та про інтенсивність метеорологічних явищ – ці дані дуже корисні при керуванні діями пілотів. Також значну увагу було приділено створенню комфортних умов праці для персоналу станції – встановлено нові робочі місця, укомплектовано індикаторний відсік системою кондиціонування та обігрівачем.

Модернізована РЛС 35Д6М може додатково комплектуватись чотирма виносними робочими місцями – це дозволяє управляти станцією у повному обсязі на відстані до 300 метрів. РЛС може також опціонально комплектуватись комплектом обладнання для взаємодії безпосередньо із зенітно-ракетними комплексами.

Іскра має багаторічний досвід у виготовленні та модернізації виробів типу 19Ж6, 35Д6, 36Д6. Спеціалісти підприємства забезпечують технічний супровід РЛС упродовж всього життєвого циклу. Цей фактор є дуже важливим для військової техніки, яка повинна цілодобово та безперервно виконувати бойове чергування та забезпечувати контроль за повітряним простором. В цілому здатність підприємства забезпечити технічний супровід, виконати роботи з модернізації та оновлення програмного забезпечення виробів, що стоять на озброєнні за кордоном, дуже високо цінується іноземними партнерами при виборі надійної та ефективної техніки.

 

Комплекс Мандат B1E

Комплекс РЕБ «Мандат Б1Е» може оновитися

У 2020 році також стало відомо, що нові станції радіоперешкод зі складу комплексу Р-330УМ «Мандат-Б1Е», які серійно виробляються на КП «НВК «Іскра», можуть пройти глибоку модернізацію. На сьогодні станції радіоперешкод зі складу комплексу Р-330УМ «Мандат-Б1Е» серійно виготовляються в інтересах ЗС України. Одночасно з цим, підприємство надало Міноборони України пропозиції щодо проведення глибокої модернізації цього комплексу РЕБ – з метою зробити його ще більш сучасним, зокрема, скомплексувати окремі елементи в одній машині та розширити частотний діапазон роботи. В результаті отримати апарат, який буде цілком конкурентним зі світовими аналогами, в тому числі з французьким TRC.

Комплекс Р-330УМ «Мандат-Б1Е» призначений для виявлення та радіо придушення короткохвильових і ультракороткохвильових ліній зв’язку з фіксованими робочими частотами та ліній з програмною перебудовою робочої частоти, прицільними за частотою і часом.

До складу комплексу Р-330УМ входять:

— автоматизована станція радіорозвідки та управління засобами комплексу Р-330РДМ;

— автоматизована станція радіоперешкод короткохвильового радіозв’язку Р-330КВ1М;

— автоматизована станція радіоперешкод ультракороткохвильового радіозв’язку Р-330УВ1М;

— автоматизована станція радіоперешкод ультракороткохвильового радіозв’язку Р-330УВ2М.

Відповідно до Державної комплексної програми реформування і розвитку ЗC України на період до 2017 року та з метою забезпечення Збройних Сил України сучасною технікою радіоелектронної боротьби, після успішних результатів державних випробувань комплекс був прийнятий на озброєння армії у 2014 році.

У 2015 р. керівництвом КП «НВК «Іскра», яке входить до складу ДК «Укроборопром», спільно з Міністерством оборони України було прийнято рішення «Про порядок організації виробництва комплексу Р-330УМ на потужностях КП «НВК «Іскра». Це рішення надало старт відновленню виробництва в Запоріжжі, замість захопленого РФ заводу «Топаз» в Донецьку. Одночасно з поновленням виробництва, конструктори КП «НВК «Іскра» провели величезний обсяг конструкторських робіт, пов’язаних з імпортозаміщенням та заміною постачальників складових та комплектуючих.

В жовтні 2017 року прес-служба ДК «Укроборонпром» повідомила, що КП «НВК «Іскра» успішно освоїло виробництво виробів зі складу комплексу перешкод Р-330УМ «Мандат-Б1Е» та відвантажило перші дві станції для виконання завдань за призначенням до Збройних Сил України.

 

Проєкт рухомого автономного вторинного радіолокатора «Траса–М»

Конструктори КП «НВК «Іскра» у 2020 році повністю завершили розробку конструкторської документації та представили проект рухомого автономного вторинного радіолокатора «Траса–М».

Твердотільний рухомий автономний вторинний радіолокатор «Траса–М» з фазованою антенною решіткою працює в системі радіолокаційного впізнавання NATO MkXA (MkXII), VII діапазоні системи радіолокаційного впізнавання «Пароль» і міжнародній системі управління повітряним рухом RBS.

Особливості РАВРЛ «Траса–М»:

твердотільний передавач для системи RBS

автоматичне виявлення повітряних об’єктів

автоматичний захват та супровід повітряних об’єктів

антенна система, що складається з ФАР діапазонів RBS і ФАР системи «Пароль»

високопродуктивні обчислювальні засоби первинної і вторинної обробки інформації на базі ПЛІС і промислових ПЕОМ

можливість отримання додаткової польотної інформації в IV та VI режимах системи «Пароль»

РЛС «Траса–М» 1

Максимальні межі роботи станції:

за дальністю – 2…360 км

за азимутом – 360º

за кутом місця – 0,5…45º

за висотою – 25 км

кількість супроводжуваних трас ≥ 250

Час розгортання/згортання – 30/30 хв

Споживана потужність – 8 кВт

Головною метою при розробці цього виробу було створити радар, який здатний задовольнити потреби підрозділів РТВ та ЗРВ ПС ЗСУ актуальною інформацією щодо державної приналежності повітряних об’єктів у контрольованому повітряному просторі.

Раніше інший виріб від КП «НВК «Іскра» мобільна оглядова 3D РЛС 90К6Е за підсумками випробувань, підтвердила свої заявлені тактико-технічні характеристики з виявлення БПЛА на різних висотах та максимальній дальності.

Поделиться публикацией