КОРПОРАТИЗАЦІЯ ДОЗВОЛИЛА Б ВИРІШИТИ ПРОБЛЕМУ ЗБИТКОВИХ ПІДПРИЄМСТВ – ГЕНДИРЕКТОР ДК «УКРОБОРОНПРОМ»

Наші прибуткові підприємства платять податки, дивіденди, але при цьому ми не можемо вирішити проблеми власних збиткових підприємств. Корпоратизація дозволила б вирішити цю проблему: прибуткове підприємство змогло б поділитися грошима з збитковим і підтримати їх.

Про це 28 листопада ц.р. повідомив генеральний директор ДК «Укроборонпром» Айварас Абромавичус в інтерв’ю порталу «Економічна правда».

«Ми концерн, який управляє правами окремо взятих підприємств. Учасники концерну платять близько 7,5 млрд грн на рік податків і дивідендів. При цьому 43 підприємства мають в цілому 1,5 млрд грн заборгованості по заробітній платі з податками і спеціальними пенсіями», — додав він.

Зокрема, Абромавичус вважає, що перша стадія — стабілізація через корпоратизацію. Після цього буде консолідація. Вона має на увазі об’єднання в дивізіони підприємств, які працюють в одній ніші, а їх об’єднання дасть синергію. Великі підприємства зможуть робити СП з місцевими та іноземними компаніями.

«Приватизація торкнеться підприємств, які в середньостроковій перспективі не повинні бути частиною «Укроборонпрому». Таких близько 30. Їх буде передано в ФДМ», — заявив співбесідник.

До того ж він додав, що по-перше, є субгалузі військово-промислової галузі, яка без державної підтримки не розвиватиметься. По-друге, президент Зеленський доручив Кабміну розробити довгострокову стратегію розвитку авіаційної галузі, на яку буде покладено цільова програма.

«Наприклад, нехай ДП «Антонов» знає, що АН-178 армія раз в два роки по одній штуці буде замовляти, виділяти гроші під це. Якщо ми на це не готові, ви правильно сказали, тоді ми повинні подивитися правді в очі і сказати: від держави нічого не чекайте, будь ласка, орієнтуйтеся на зовнішнього інвестора», — переконаний гендиректор «Укроборонпрому».

«До речі, ми ініціювали в Кабміні розгляд в грудні так званого плану з фінансового оздоровлення «Укроборонпрому», в якому ми будемо пропонувати списання безнадійної заборгованості таких підприємств як Харківський авіаційний завод, щоб дати їм додаткову можливість знову дихати», — повідомив він.

Підсумовуючи Абромавичус заявив, що укрупнення бізнес-одиниць на тлі дивізіонів буде. Концерн йде шляхом створення трьох напрямків: море, повітря і земля. Укрупнення йтиме таким методом, але базі якого конкретного підприємства — поки не відомо.

 

Поделиться публикацией