КОЛИШНІЙ НАЙМИТ ПВК «ВАГНЕР» РОЗПОВІВ ПОДРОБИЦІ РОБОТИ КОМПАНІЇ

Репортерка американського телеканалу CNN Кларисса Уорд взяла інтерв’ю у колишнього найманця російської приватної військової компанії «Вагнер», яка, на думку експертів, перебуває під контролем Кремля, і використовується для демонстрації могутності Росії і підриву політики в усьому світі.

Про це 15 серпня ц.р. повідомив портал DT,UA.

«Я думаю, що всі вже знають, що гібридна війна є одним з найбільш цінних інструментів, які є у російського президента Володимира Путіна в його арсеналі, будь то кампанії з дезінформації, втручання у вибори, чи все більш широке використання найманців», — сказала Уорд. «Російські найманці з’являються, як ми дізналися, в країнах по всьому світу, часто в нестабільних країнах, їх використовують для посилення впливу Росії, а також для того, щоб здолати таких геополітичних конкурентів, як США».

Офіційно Кремль говорить, що не має ніякого відношення до найманців, але вагнеровец «Олег», розповів телеканалу зовсім іншу історію.

«Я наймит», — сказав «Олег», який воював в Сирії. Його обличчя приховано і змінений голос. «90 відсотків учасників компанії були, як я, мотивовані грошима».

Незважаючи на те, що Росія заперечує існування, у ПВК «Вагнер» є «сотні бойовиків, що діють на трьох різних континентах, які повинні миттєво реагувати і виконувати підставлені перед ними завдання». ПВК організував Євген Пригожин, якого називають «Кухарем Путіна» через чисельні кейтерингові контакти його компанії з Кремлем. Пригожина також називають засновником «фабрики тролів», що використовувалася для спроб втручання у вибори президента США 2016 року та інші кампанії з дезінформації, включаючи ту, яка намагалася звинуватити України у катастрофі рейсу MH17 в Донбасі.

Журналісти CNN поїхали в російську село Молкіно, щоб спробувати дістатися до тренувального табору ПВК «Вагнер», і «виявили, що в угруповання дивні близькі стосунки з російськими військовими», — сказала Уорд. «Єдиний спосіб проникнути в казарми Вагнера — це пройти через контрольно-пропускний пункт, який охороняють військові, тому що він фактично належить підрозділу російського спецназу».

Недалеко від Молкіно розташований пам’ятник загиблим бойовикам Вагнера. Відвідувачів там не чекають. Репортери CNN знімають на приховану камеру. «Незабаром до нас підходить охоронець… Вони не пустили нас всередину, що не дивно, тому що в цьому з’єднанні є єдиний відчутний, видимий доказ того, що ПВК «Вагнер» справжня»

«Можливо, немає нічого дивного в тому, що пам’ятник фінансується компанією, що належить Пригожину», — сказала Уорд. «П’ять років тому в Криму військові без розпізнавальних знаків, яких називали «зеленими чоловічками», допомогли окупувати Крим. Це був успіх компанії, і використання Москвою найманих сил з тих пір зросла».

Аналітики кажуть, що таке не може відбуватися без схвалення Путіна.

«Росія намагається придушити США», — сказав наймит «Олег». «Будь-яким способом можна використовувати легальні і нелегальні засоби. РФ намагається розбити США, як впоратися з цим. Що з цього вийде в результаті? Думаю, нічого хорошого».

«Але для президента Росії Володимира Путіна Вагнер, як і раніше, є гідною грою, що витрачається бойовою силою без відповідальності та обліку», — резюмує Уорд.

Поделиться публикацией