КНДР ВЖЕ ПОСТАВИЛА РФ 2,5 МЛН БОЄПРИПАСІВ

Із серпня 2023 року Корейська Народно-Демократична Республіка передала Російській Федерації понад 2,5 млн боєприпасів. Про це йдеться у звіті Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS), опублікованому 28 лютого.

Аналітики вивчили сотні комерційних супутникових знімків із серпня 2023 року, які вказують на тривале постачання великої кількості боєприпасів із Північної Кореї в Росію. Зокрема, CSIS з’ясував, що рух суден між Наджином у Північній Кореї та Дунаєм і Східним портом у Росії триває.

«Ми виявили, що з серпня 2023 року було здійснено щонайменше 25 різних візитів у Наджін для навантаження боєприпасів із Північної Кореї, які мали бути доставлені в Росію», — йдеться у звіті. Повідомляють, що щонайменше 19 «темних суден» — суден із вимкненими передавачами AIS, щоб уникнути зовнішнього виявлення, — відвідали порт Східний у Росії для розвантаження і навантаження контейнерів у порту.

За наявними даними, під час цих рейсів було перевезено понад 2,5 мільйона артилерійських снарядів та інших боєприпасів. Аналітики вказали на стрімке розширення інфраструктури Тихорецького складу боєприпасів, Моздоцького складу боєприпасів і Єгорлицького аеродрому, який було переобладнано на склад боєприпасів, щоб зберігати боєприпаси ближче до лінії фронту.

Дослідження також показало «безпрецедентну» кількість залізничних вагонів різних типів, присутніх на північнокорейському залізничному об’єкті Туманган і на російському залізничному об’єкті Хасан.

Нагадаємо, 23 лютого в Державному департаменті США повідомили, що з вересня 2023 року в Росію доставили з КНДР 10 тисяч контейнерів із боєприпасами і «пов’язаними з ними матеріалами». За словами міністра оборони Південної Кореї Шин Вон Сіка, КНДР постачає Росії боєприпаси в обмін на вкрай необхідне продовольство та інші предмети першої необхідності. Він зазначив, що заводи Північної Кореї працюють на повну потужність, а постачання снарядів до РФ прискорилося.

Поделиться публикацией