КИТАЙ ЗМОЖЕ УМОВИТИ РФ НА СПРАВЕДЛИВИЙ МИР ПІСЛЯ УСПІШНОГО НАСТУПУ УКРАЇНИ, ВВАЖАЮТЬ В ДЕРЖДЕПІ США — Washington Post

Впливовий оглядач газети Washington Post Девід Ігнатіус пише, що американські дипломати вважають, що Китай зможе відіграти позитивну роль у закінченні війни, особливо у разі успіху українського наступу.

Остаточно до цього висновку Ігнатіуса підштовхнув обмін репліками з держсекретарем Ентоні Блінкеном 3 травня на заході газети з нагоди Всесвітнього дня свободи преси. Як пише журналіст, Блінкен публічно сказав те, що вищі чиновники Держдепу останніми днями говорили в кулуарах. Там шлях до миру бачать так: спочатку Україна в ході майбутнього наступу відвойовує максимум своєї території (Блінкен сказав, що «відчуває впевненість, що (Україна – ред.) досягне успіху у поверненні й інших своїх територій»). Після цього Україна зможе розмовляти про мир із Росією з позиції сили, а до переговорів можуть підключитися країни-посередники, які мають вплив на Росію, зокрема й Китай, про що також сказав у середу Блінкен.

За словами кількох співрозмовників Ігнатіуса в адміністрації президента США, Росія незадоволена китайськими посередницькими зусиллями (які висловилися в телефонній розмові голови Сі Цзіньпіна з Володимиром Зеленським, а до того у так званому китайському мирному плані, який більшість спостерігачів визнали неробочим). «Але Москва підпорядкована Пекіну в економічному та військовому плані і опиратися бажанням Китаю їй нелегко. Це одна з причин, через які чиновники адміністрації так заінтриговані китайськими мирними зусиллями; вони вважають, що це може завадити Росії спробувати відновити війну в майбутньому після паузи», – пише Ігнатіус. «Єдина стабільність – це з Китаєм як гарантом», – процитував Ігнатіус одного з чиновників Білого дому.

Поделиться публикацией