КИТАЙ ВРЯТУВАВ РОСІЮ ВІД ПОВНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ІЗОЛЯЦІЇ — ЗЕЛЕНСЬКИЙ

Президент Володимир Зеленський вважає, що Китай має економічні важелі тиску на Путіна з метою припинення війни Росії проти України.

Про це глава держави заявив в інтерв’ю The South China Morning Post, повідомив Інтерфакс.

«Це дуже сильна держава. Це потужна економіка… Тож (вона) може впливати на Росію політично, економічно. А Китай — постійний член Ради Безпеки ООН. Я впевнений, що без китайського ринку для Російської Федерації Росія почувалася б у повній економічній ізоляції. Це те, що може зробити Китай — обмежити торгівлю (з Росією) до закінчення війни», — пояснив Зеленський.

Зеленський також закликав Китай використати свій статус у Раді Безпеки ООН, щоб «показати» країнам, що їм необхідно дотримуватись міжнародних норм.

Президент наголосив, що, як він розуміє, Китай хотів зберегти «збалансоване» ставлення до війни, але важливо зазначити, що це було неспровоковане вторгнення Росії на суверенну територію України.

«Росіяни — загарбники … це війна на нашій території, вони прийшли вторгатися. Китай, як велика і потужна країна, може прийти і як би поставити Російську Федерацію у певне місце. Звичайно, мені дуже хотілося б, щоб Китай переглянув своє ставлення до Російської Федерації», — додав глава держави.

Також Зеленський заявив про бажання провести телефонну розмову з лідером КНР.

«У мене була одна розмова з Сі Цзіньпінем рік тому. З моменту початку широкомасштабної агресії 24 лютого ми офіційно просили про розмову, але у нас (не було) жодних розмов із Китаєм, хоча я вважаю, що це було б корисно», — сказав президент.

Поделиться публикацией