З ЛИПНЯ 2017 р. УКРАЇНА НЕ МОЖЕ ВИРІШИТИ ПРОБЛЕМУ ОТРИМАННЯ ДВОХ АМЕРИКАНСЬКИХ КАТЕРІВ – ДЖЕРЕЛО В МІНОБОРОНИ УКРАЇНИ

У ВМСУ досі існує проблема з отриманням двох катерів берегової охорони, які США вирішили передати Україні в межах американської військової допомоги. Про це інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» повідомило джерело в Міноборони України. Зокрема, за словами співбесідника агентства, рішення української влади американська сторона чекає з липня 2017 року.

Співбесідник «ОПК» переконаний, що розв’язання даного питання має виключне значення для України – «як з огляду на міжнародний імідж держави, так і з огляду на посилення ВМСУ». Зокрема, фахівець визначив приблизну вартість катерів на рівні 60 млн дол., додавши, що Україні ще потрібно вкласти у ремонт катерів близько 6 – 7 млн дол.

Представник Міноборони України повідомив, що проблема виникла через «дві позиції, які не може розв’язати Україна», а саме, через вимогу США здійснювати проекти допомоги напряму військовому відомству, а не через ДК «Укроборонпром», а також внаслідок необхідність проведення ремонту катерів, за умовою американської сторони, безпосередньо на території США.

«ОПК» вже повідомляв, що Міноборони України не має можливості сплатити 10 млн доларів за ремонт двох катерів, які не знаходяться у бойовому складі ВМСУ, оскільки це не дозволяє зробити українське законодавство. Однак, на переконання представника військового відомства, для вирішення проблеми потрібно «лише внести зміни у деякі постанови уряду», що можна зробити за один – два дні. «У України є можливість викликати хвилю розчарування та виявитися нездатною реалізувати важливий проект у сфері створення і розвитку москітного флоту», — додав співбесідник.

Раніше фахівці ВМСУ зазначали, що для потреб ВМС України необхідно не менше трьох десятків катерів, здатних вести морські операції в прибережній зоні.

Поделиться публикацией