ЗІ ЗВІЛЬНЕННЯМ РОМАНОВА МАЛА Б ПОЧАТИСЯ РЕФОРМА ОПК КОМПЛЕКСУ — ЕКСПЕРТ

Вся оборонна промисловість України, не лише «Укроборонпром», потребує модернізації. Зокрема у сфері управління та координації.

Про це в інтерв’ю газеті «День» директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак.

 

За його словами, від початку війни оборонна промисловість управлялась в ручному режимі. Спочатку, можливо, це було виправдано гострою необхідністю мобілізувати сили.

«Але, як ми бачимо по негативних результатах 2014 року, ця доцільність є перебільшеною. Зокрема, держоборонзамовлення було затверджено лише влітку 2014 року, попри те, що то був рік війни. Активізація ракетних програм — це наше досягнення, але ж насправді перший вдалий пуск відбувся у 2013 році, хоча самі ракетні програми пішли у 2016 році. І такі стратегічно важливі документи, як держпрограма розвитку ОПК, приймались, на наш погляд, з суттєвим запізненням. Вони могли бути прийняті ще в 2015 році» — вважає експерт.

 

Бадрак переконаний, що відставка керівника «Укроборонпрому» є вирваним з контексту епізодом порушених взаємовідносин між керівником «Укроборонпрому» і главою уряду. «Я б не перебільшував ролі Романова. Він, як і будь-хто на його місці, був просто елементом в загальній формулі існування оборонного комплексу в умовах ручного управління. Наш Центр і багато інших експертів наполягали на тому, щоб був виконаний пункт, внесений в коаліційну угоду 2014 року, — створення урядового органу, який в першу чергу виробляв воєнно-технічну політику держави і координував усю воєнну промисловість, а не лише її частину. Тому що зараз є багато державних підприємств, які працюють не у складі «Укроборонпрому». Є 12 замовників озброєнь в нашій державі. Крім того, є експортні зобов’язання» — каже керівник ЦДАКР.

Бадрак також нагадав, що «Укроборонпром» є господарською структурою. «Але вона при цьому намагається створювати воєнно-технічну політику. Близько 30 законопроектів було зроблено «Укроборонпромом». Це подавалось як позитив. Але я бачу в цьому розбалансованість системи. Має бути урядовий орган і «Укроборонпром» як суто господарська структура. А то в нас виходить, що в «Укроборонпромі» працюють бізнесмени-чиновники», — зазначає фахівець.

«Зі звільненням Романова мала б початися реформа оборонно-промислового комплексу і створення воєнно-технічної політики держави: створення кластерів, виведення з-під управління уряду спецекспортерів озброєння, це має бути зона відповідальності Президента…

Хоча є ризик того, що просто одну людину замінять на іншу — більш комфортну для прем’єр-міністра» — вважає Бадрак.

Поделиться публикацией