ЗСУ ЗНИЩИЛИ РОСІЙСЬКУ ДАЛЕКОБІЙНУ РЕАКТИВНУ СИСТЕМУ ЗАЛПОВОГО ВОГНЮ “СМЕРЧ”

Збройні сили знищили російську далекобійну реактивну систему залпового вогню БМ-30 “Смерч”. Фото опублікував український військовий у своїх соцмережах.

Про це 15 вересня ц.р. повідомив «Мілітарний».

Ця ракетна система є досить рідкісною та складною для перехоплення через особливості застосування, які передбачають ведення вогню на великому віддаленні від лінії бойового зіткнення.

На оприлюдненому фото можна побачити палаючу установку в об’єктиві українського розвідувального безпілотника Shark.

Поки що невідомо за допомогою яких засобів було уражено таку рідкісну ціль. Проте поруч з нею можна побачити кілька близьких місць від розривів. Враховуючи методи роботи українських контрбатарейних підрозділів, можна припустити, що це сліди від влучань керованих ракет GMLRS установок HIMARS/M270.

За весь час війни проти Росії було підтверджено лише одне ураження такої установки у окупантів. Перший “Смерч” був уражений в Харківській області у жовтні минулого року.

Розроблена ще у радянському союзі установка може застосовувати старі 300-мм ракети з моноблочною фугасною або ж касетною бойовою частиною для пострілів на дальність до 70 кілометрів. Ці ракети оснащені простою інерціальною системою корекції польоту, проте вони все одно обмежені у точності та підходять лише для ураження групових цілей на відкритій площі.

У той же час Росією для цієї РСЗВ розроблені високоточні 300-мм керовані ракети сімейства “Торнадо-С” під індексами 9М544 та 9М549. Обидві ракети мають касетну бойову частину та здатні уражати цілі на відстані у 120 кілометрів.

Відомо, що саме з цих систем залпового вогню окупанти неодноразово обстрілювали українські населені пункти та міста касетними боєприпасами для вбивства цивільного населення. Мова йде, зокрема, про удари по Кривому Рогу та Красногорівці.

 

Поделиться публикацией