ЗРОСТАЄ РОЛЬ ВИСОКОТОЧНИХ БОЄПРИПАСІВ ТА ЧАСТКА ЇХНЬОГО ВИКОРИСТАННЯ У ВІЙСЬКОВИХ КОНФЛІКТАХ – О. ПАВЛЮК

Командувач підготовки Командування Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Павлюк зазначив, що зміни у технологіях дають можливість уражати звичайними боєприпасами об’єкти на значних відстанях.
Про це повідомили в прес-релізі форуму «Ефективна промисловість для обороноздатності», який відбувся в Одесі 16-17 липня.
За його словами, зростає важливість розвідки, спостереження та управління, об’єднання їх в єдиний інформаційний простір. Це дає змогу домінувати над противником у сфері виявлення та ураження. Також зростає роль високоточних боєприпасів та частка їхнього використання у військових конфліктах.
Олександр Павлюк навів приклад перемоги Азербайджану у Нагірному Карабасі. За його словами, це перемога технологій та підготовки особового складу. Наприклад, Су-25 оновили так, що винущувач міг діяти за будь-яких погодних умов, у будь-який час доби й вражати супротивника 250-кілограмовими керованими бомбами з висоти 5 км. Це не давало змогу використовувати противнику ЗРК ближньої дії. Крім того, азербайджанці модернізували й гвинтокрили Мі-8 — їх оснастили протитанковими керованими засобами, які вражали бронетехніку на відстані 25 км. І, насамкінець, в рамках підготовки особового складу було закуплено тренувальні літальні апарати та створено школу для підготовки пілотів. Таким чином, Азербайджан отримав повне панування у повітрі.
Форум відбувається за підтримки НАТО, Трасту Чорного моря Німецького фонду Маршала та Фонду Ганса Зайделя в Україні, а також за сприяння Одеської облдержадміністрації та Державного університету «Одеська Політехніка».
Форум є першою публічною дискусією про виклики і спроможності оборонної промисловості України, зокрема про те, як має відбуватися запланована реформа оборонно-промислового комплексу, виходячи з потреб української армії, декларованого наближення до вимог НАТО та жорстких умов міжнародної конкуренції.

Поделиться публикацией