ЗМІНИ ДО ЗАКОНУ ПРО НАЦСПРОТИВ: ОСОБИ З ІНВАЛІДНІСТЮ, ЗБЕРІГАННЯ ЗБРОЇ, НАЦГВАРДІЯ

У резерв тероборони тепер можна буде брати осіб з інвалідністю, зброя добровольців зберігатиметься лише у військових частинах, а Нацгвардія тепер знов не підпорядковується Головнокомандувачу ЗС України.

Про це 17 лютого ц.р. повідомив портал Ukrainian military pages.

Інформується, що 16 лютого Президент підписав законопроєкт № 6302, який тепер став законом № 2024-IX, що набере чинності наступного дня після опублікування.

Стало відомо, що згідно зі змінами скасовується погодження кандидатів на посаду командирів добровольчих формувань територіальних громад, з органами місцевого самоврядування, на території яких функціонуватимуть такі добровольчі формування.

На громадян України, зарахованих до складу добровольчих формувань територіальних громад (які не є військовослужбовцями), під час участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони поширюється дія статутів Збройних Сил України.

Стрілецька зброя та інші види озброєння добровольчих формувань територіальних громад та боєприпаси зможуть зберігатися лише у військових частинах Сил територіальної оборони (за територіальним принципом), відповідно до вимог Статуту гарнізонної та вартової служб та Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України.

На службу у військовому резерві у Силах територіальної оборони Збройних Сил України дозволяється приймати громадян, які визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби за станом здоров’я внаслідок поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час виконання обов’язків військової служби, що призвело до встановлення їм інвалідності, або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності (крім розумових, сенсорних, психологічних вад, розладів психіки, поведінки та інших захворювань).

Також скасовується чинна норма про перепідпорядкування Національної гвардії Головнокомандувачу Збройних Сил України в особливий період та повертається норма, що перепідпорядкування здійснюватиметься лише з уведенням воєнного стану.

Поделиться публикацией