ЗЕЛЕНСЬКИЙ ХОТІВ БИ ЧІТКОГО РОЗУМІННЯ ЩОДО ЗАКІНЧЕННЯ ВІЙНИ

Президент України Володимир Зеленський хотів би чіткого розуміння, коли і як можна зупинити війну на Донбасі, і зазначає, що готовий до переговорів у різних форматах у рамках «нормандської зустрічі» 9 грудня в Парижі лідерів України, Франції, Німеччини і Росії.

Про це 27 листопада ц.р. повідомив портал DT.UA.

«Ми не очікуємо, що завтра припинимо війну, але я хочу чіткого розуміння, як президент України, коли і як ми можемо зупинити війну», — сказав він на брифінгу в середу у Вільнюсі після зустрічі з президентом Литви Гітанасом Науседою.

Відповідаючи на питання журналістів про те, чи готовий він до зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним один на один, Зеленський відповів: «Я думаю, що там буде багато двосторонніх форматів. Я впевнений, що там може бути формат і з пані Меркель, і з паном Макроном, і з паном Путіним. Ми готові до будь-яких форматів в форматі Нормандської четвірки говорити про це».

У свою чергу помічник Путіна Юрій Ушаков заявив, що зустріч президента РФ і президента України на полях «нормандського саміту» в Парижі, швидше за все, відбудеться.

«Я думаю, що до цього справа йде, щоб провести окрему зустріч. Вони ж будуть в одному приміщенні, природно, що вони переговорять один з одним», — сказав Ушаков журналістам, додавши, що програма зараз узгоджується.

Президенти України і Франції Еммануель Макрон і Володимир Зеленський під час телефонної розмови 15 листопада обговорили майбутній саміт «нормандської четвірки», який має відбутися 9 грудня в Парижі. За даними Le Figaro, метою саміту є «відкриття нової послідовності імплементації Мінських домовленостей».

14 липня в Парижі і 2 вересня у Берліні відбулися зустрічі зовнішньополітичних радників лідерів України, Німеччини, Франції і Росії з метою відновлення роботи «нормандського формату». Зустріч лідерів «нормандської четвірки» було заплановано на 17 вересня, але її скасували за ініціативою Росії.

Президент РФ Володимир Путін не брав участі в роботі «Нормандської четвірки» з березня 2018 року, коли було зроблено спільну заяву лідерів чотирьох держав. Остання на сьогодні зустріч лідерів України, Франції, Німеччини та Росії відбулася в Берліні в жовтні 2016 року.

Поделиться публикацией